Ik ben Pippi niet!

Credits foto Maaike Debels

Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg blijft nog even op de boerderij met dit eigenzinnige prentenboek over een geitje, die heel erg op Pippi lijkt, maar dat eigenlijk helemaal niet wil…

Een geit is een geit. En alle geiten lijken op elkaar. Dat dacht mijn moeder toen ze een kind kreeg.

Maar niets is minder waar. Want dit geitje heeft sproetjes en twee wortelkleurige vlechten. Bijzonder is ze zeker, dat vindt haar moeder ook. En bijzondere geiten kunnen bijzondere dingen. Zoals een paard optillen of trompet spelen. Maar ze lijkt op een meisje uit een boek en als iedereen haar Pippi begint te noemen, is het geitje het beu. Ze is Pippi helemaal niet, ze is gewoon zichzelf. En dat schrijft ze ook in een brief aan de echte Pippi. Want iedereen is toch nét een beetje anders.

Wat een zalig grappige zoektocht naar identiteit. Een hartveroverend dierenpersonage is op zoek naar wie ze eigenlijk is. Ze vindt het fijn om anders en uniek te zijn en wil helemaal niet vergeleken worden met anderen. En zo hoort het! Een ietwat ongewone setting en bijzondere karakters geven een inkijk in elk van ons. De knipoog naar Pippi Langkous maakt dit verhaal extra humoristisch. Want hoe kan een geit die vrolijk over de pagina’s dartelt en klimt, nu in godsnaam lijken op een overactief boekenpersonage? Een leuk prentenboek over inclusiviteit en diversiteit, maar dan net dat tikkeltje gekker. En een bizarre ode aan de Pippi Langkous van Astrid Lindgren.

Yvonne Jagtenberg denkt na over hoe haar personages in elkaar zitten. Ze zet hen met zorg en lef neer, heeft aandacht voor grote emoties en levensvragen, net zoals ze dat in de boeken over Herman deed. Haar eigenzinnige illustraties dagen je net zo hard uit. Het zijn heel lieve, zoete of herkenbare platen. Ze lijken wat ruw en chaotisch, mixen zachte met hardere kleuren, hebben geen aandacht voor detail, maar tonen des te meer humor, emoties en sfeer.

Ik ben Pippi niet! (Auteur en illustrator: Yvonne Jagtenberg – Gottmer – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: