Jij mag alles zijn

Het eerste kinderboek van auteur Griet Op de Beeck kruipt onder je huid. Jij mag alles zijn is een ontroerende ode aan de liefde, een triest verhaal over kinderen en volwassenen, over leven en dood, over dieptepunten en mooie momenten.

Lexi weet dat mama niet altijd zo triestig was. Er zijn foto’s van een lachende mama, in een kanariegele jurk waar ze haar tong uitsteekt naar de camera. Of als ze danst, of op papa’s schoot zit. Lexi kent mama niet zo. Mama ligt vaak in bed, is droevig, kan het huishouden niet meer aan. Dat heeft vast te maken met Lexi. Omdat ze er nog is, en haar tweelingbroer Amos niet meer. Zo voelt Lexi dat toch aan. Tijdens de zomer stuurt papa Lexi naar tante Arizona. Maar die is ook supertriest. Ze mist haar zoon. En Lexi begint aan haar plannen om iedereen terug gelukkig te maken. Ze start met een reünie tussen tante en Otto. En dan is mama aan de beurt. Die zal Amos terug krijgen…

Griet Op de Beeck, die we kennen van romans als Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus kruipt in het hoofd van de negenjarige Lexi. Een straf klein meisje, dat rechtop blijft in een wereld van droeve, depressieve volwassenen die het moeilijk hebben om met de zwaarte van het leven (en dood) om te gaan. Het verdriet is dit boek lijkt maar niet over te gaan. Soms lijkt Lexi wel te volwassen in haar gedrag en gedachten, ze lijkt intelligenter en wijzer dan de grote mensen rondom haar. Daar had ik het moeilijk mee, dat een kind de last van volwassenen op haar schouders draagt en zelfs tot meer inzichten komt. Lexi is te bedachtzaam, ernstig en verantwoordelijk voor haar leeftijd, ze was misschien beter 11 of 12 geweest voor de geloofwaardigheid van het verhaal (negenjarigen geven geen spreekbeurten over Andy Warhol…). Niettemin leest dit verhaal bijzonder aangenaam. Beeldend, aangrijpend, meeslepend in precies uitgezochte woorden en scènes. Je leeft echt met Lexi mee.

De poëtische illustraties van Linde Faas betoveren. Ze zijn een echte meerwaarde voor het verhaal en geven dit boek cachet , luchtigheid en sfeer. Prachtige, mysterieuze en magische beelden zetten de toon en brengen je in de juiste stemming om te lezen. Dit is en blijft een mooi boek, gebonden en met een betoverende cover. Een must-read, maar wat mij betreft voor de iets oudere lezer, die de gelaagdheid en thematiek ervan ten volle zal begrijpen.

Jij mag alles zijn (Auteur: Griet Op de Beeck – Illustrator: Linde Faas – Prometheus – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: