De koning die het donker verbood

Credits foto Maaike Debels

Ben jij ook wel bang van het donker? Dan vind je in dit poëtische prentenboek vast een stukje van jezelf terug. En meer zelfs. Want door dit boek gaan vast een paar lampjes in je hoofd branden…

Er was eens een jongetje dat bang was voor het donker. Dat is nog niet zo vreemd. De meeste kinderen zijn wel eens bang in het donker. Maar dit jongetje was een prins, en hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker ging doen. Hij ging het verbieden! Hij legt een kunstzon aan, en vaardigt ‘anti-donker’ wetten uit. Dat klinkt goed, toch? Niemand hoeft nog bang te zijn van wat er schuilt in het donker schuilt. Tot iedereen er stilaan genoeg van krijgt en in opstand komt…

Dit boek lijkt een heel erg eenvoudig verhaal, maar heeft verschillende laagjes. Het gaat over angsten (en die overwinnen), over donker en licht, over dag en nacht, over je wil opdringen aan een ander. Maar het gaat net zo goed over je stem laten horen, in opstand komen en beter zorg dragen voor jezelf en de wereld waarin je leeft. En wat blijkt, als je samen voor hetzelfde vecht, dan kan je echt grote dingen realiseren. Een onderliggende ecologische boodschap is er ook. En daar kunnen milieu lovers hun gading vast in vinden. Want soms moet je de natuur gewoon zijn gang laten gaan en zelf niet ingrijpen. In een prachtige vertaling van Edward van de Vendel.

Net als de tekst, hebben ook de illustraties dat extra laagje zingeving en betekenis. In slechts 2 steunkleuren (zwart en geel) opgemaakt, gaat dit boek letterlijk ook van donker naar licht. En uiteindelijk naar een uitbarsting van kleuren op het einde, want dat gebeurt nu eenmaal als je krachten bundelt, dan volgt er een feest van kleur, ontlading en verbondenheid. Ben je op zoek naar dat boek met dat tikkeltje meer in een verhaal, naar een een diepere bodem en ene vleugje humor? Dan heb je hier een lichtpuntje in handen!

De koning die het donker verbood (Auteur en illustrator: Emily Haworth-Booth – Baeckens books – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: