Het hoofd van Marieke

Credits foto Maaike Debels

Siska Goeminne viert 20 jaar schrijverschap met de heruitgave van deze filosofische topper. Kom je mee, even binnenkijken in Het hoofd van Marieke?

Jij ziet de buitenkant het hoofd van Marieke, niet? Alles ziet er heel gewoon uit: oren, ogen, een neus, een mond en haar. Maar haar binnenkant, diep binnenin, die kan niemand echt bekijken. Want die spannende, vreemde, ongelooflijke binnenkant, dat is alles wat Marieke denkt en verzint… Blije, droevige , gemene of lieve gedachten of zelfs piekervragen en fantasietjes. Voor één keertje mogen we daar een blik op werpen, en wie weet leert het je meer over wat er in je eigen hoofd verstopt zit.

Een quasi eenvoudige verhaallijn roept eigenlijk heel wat vragen op. Siska Goeminne kreeg de inspiratie tijdens een gesprek met haar toen zevenjarige dochter. Bij het lezen van dit uspontane, originele prentenboek kan je samen gaan filosoferen. Wat zijn gedachten en gevoelens? Hoe zien die eruit? Waarom kan je enkel in je eigen hoofd kijken? Hoe ervaar je iets leuks, of net iets heel akeligs? Hoe beeld je je een droom in, hoe zou je een gedachte beschrijven of tekenen? Filosoferen op kindermaat, het opent een rijke wereld vol beeldspraak en ervaringen. Treffende, soms poëtische woorden helpen hier om de ervaring en leefwereld van kinderen te verwoorden.

De sobere, ietwat kinderlijke en tegelijk enorm speelse prenten van de Nederlandse Yvonne Jagtenberg bieden net net datzelfde niveau van uitdaging. Ze intrigeren, zijn herkenbaar (ze lijken wat op je eigen kindertekeningen) en tegelijk tonen ze zoveel meer. Ze dagen je uit om te gaan zeggen wat je ziet, verbanden te leggen en te gaan interpreteren. Beeld en tekst werken hand in hand en helpen om abstracte begrippen te verbeelden en bespreekbaar te maken. Soms is het verhaal sober, soms heel uitbundig, soms duister, soms kleurrijk. Met potlood en vetkrijt zet Jagtenberg een heel eigen sfeer neer. Humoristisch, ingetogen en soms heel expressief. Zet je eigen hersenen maar aan het werk!

Het hoofd van Marieke (Auteur: Siska Goeminne – Illustrator: Yvonne Jagtenberg – Davidsfonds/Infodok -2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: