De 9 stappen van Baby antiracist

Credits foto Maaike Debels

Hoe laat je jonge lezers kennis maken met het concept én de kracht van anti-racisme? Dit kleurrijke prentenboek gelooft in een positieve aanpak en geeft je 9 stappen om te groeien tot een beter mens…

De 9 stappen van Baby Antiracist is een opmerkelijk prentenboek op rijm geschreven door de Amerikaanse professor en activist, gespecialiseerd in het rassen- en discriminatiebeleid in Amerika, Ibram X. Kendi. De titel komt keihard binnen en tegelijk nodigen de exotische kleuren van de cover je uit. Het boek verscheen voor het eerst in 2020 in de VS als karton- en prentenboek en werd een instant bestseller met meer dan 500.000 verkochte exemplaren op de teller. Het is een eyeopener, geeft een reden om een kritisch gesprek aan te gaan met kinderen over wat ras en racisme precies is en moedigt hen aan om over gelijkheid, een multi-culturele samenleving en inclusiviteit te praten.

Om zelf een anti-racist te worden en te dromen van een positievere wereld, heb je slechts 9 duidelijke stappen nodig. Je kan die makkelijk thuis of op school toepassen. Het gaat erom om expliciet ras en racistisch gedrag te gaan benoemen, verschillen en kleuren te gaan vieren en te blijven dromen van een betere toekomst. Dit unieke opvoedboek doet je nadenken, is een aanleiding tot dialoog. Je leest je samen met je kind (achterin staan ook wat suggesties van de auteur voor ouders en opvoeders om gesprekken te stimuleren), want voor kinderen alleen kan de veelheid aan begrippen, termen en context wat verwarrend zijn. Ze hebben iemand nodig die het ritmisch verhaal aan hen uitlegt, plaatst en verduidelijkt.

Een beetje tegenstrijdig met het concept van het boek, zijn de exotisch, bonte illustraties wel degelijk aantrekkelijk voor een jonge doelgroep. Ze tonen een diverse, hechte samenleving waar kinderen liefdevol groot kunnen worden. Het geheel oogt fris, speels en de opvallende, levendige illustratiestijl van de Hawaiaanse Ashley Lukashevsky is minstens even activistisch als de tekst op sommige momenten. Dit boek schudt je wakker en laat je actie ondernemen!

De 9 stappen van Baby antiracist (Auteur: Ibram X. Kendi – Illustrator: Ashley Lukashevsky – Pelckmans – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: