De Vijf in een kampeerwagen

Credits foto Maaike Debels

Met de heldinnen van Enid Blyton beleefde ik vroeger uren leesplezier. Op kostschool gaan leek met Pitty één groot avontuur (en wat aten die daar toch een lekker dingen!) en dankzij De dolle tweeling vond ik mijn eigen zussen (die een tweeling waren) ineens nog cooler. En toch las ik nog nooit een boek van haar immens populaire De Vijf

De Vijf, dat zijn de broers Julian en Dick, hun zus Anne, nichtje George (tomboy Georgina) en hun trouwe viervoeter Timmy. In de schoolvakanties beleven de 5 kids de meest ongelooflijke avonturen, ver weg van bemoeizieke volwassenen, in de buurt van Kirrin waar ze wonen. Ze trekken er alleen op uit, vangen boeven en smokkelaars, vinden verborgen schatten en ontmaskeren mysteries als echte mini-detectives. Als De Vijf met kampeerwagens op vakantie trekken, ontmoeten ze Nobby, een jongen uit het circus en zijn chimpansee Pongo. Maar niet alle circusartiesten zijn in hun nopjes met de komst van de Vijf, want acrobaat Lou en Tijger Daan proberen krampachtig hun schat te verbergen voor de nieuwsgierige kids…

De vijf (The Famous Five) was de topserie van Britse veelschrijfster Enid Blyton in de jaren vijftig. Ze schreef in totaal meer dan 600 boeken en die verschenen in 41 talen. Ze beweerde in een interview dat ze slechts 4 dagen nodig had om een avontuur van De Vijf neer te pennen, hoe straf is dat niet?

Haar boeken kregen kinderen aan het lezen, ze gingen over avonturen die kinderen zelf konden beleven, waar er altijd plek was voor geheime gangen, duistere grotten en bijzondere plekken in de natuur waar grote mensen niet aan te pas kwamen. Er wordt trouwens gesmikkeld en gepicknickt dat het een lieve lust is, in de boeken van Enid Blyton, dat valt me telkens maar weer op. Het zijn lekker-lees-weg verhalen, ontspannend en populair, geen grote literatuur – ook al werd de stijl van Blyton daar soms echt op afgerekend -maar dat hoeft toch niet altijd?

Vandaag de dag kregen de verhalen een grondige opfrisbeurt, werden alle oubollige, racistische en seksistische hints vakkundig verwijderd, want daar kwam wel nogal wat kritiek op. Feit blijft dat deze mysterieuze verhalen blijven leven én graag gelezen worden. Een stevige dosis avontuur, een lekker stukje cake af en toe én een goed einde: dat blijven de zekerheden van Enid Blyton…

De Vijf in een kampeerwagen (Auteur: Enid Blyton – Standaard Uitgeverij – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: