Niet spieken op pagina 39

Credits foto Maaike Debels

Durf jij het aan? Niet eerst te gaan spieken op pagina 39? Want anders mis je het zalig komische begin van dit doldwaze verhaal…

De eerste schooldag van Wout is een regelrechte ramp. De leraar, meneer Bulder, is de grootste bullebak ooit en voor Wout ook maar één voet in de klas binnenzet, belandt de bulderende, vloekende meester op zijn been. Zes weken en een gips later komt Wout de vreselijke, strenge school weer binnen, een grauwe plek vol bordjes met vreemde regels en boze leraren, om van die trieste directeur Schurft en de betweterige mevrouw Stokjes van de ouderraad nog maar te zwijgen. De school wordt zelfs verkozen tot “de allerbeste voorbeeldschool voor Nationale Heropvoeding” (bah, hoe vervelend klinkt dat niet ?) Wout wordt al snel maatjes met Nia en krijgt een bijzondere vervangleraar (want de gillende meneer Bulder is zijn stem verloren!). Meester Wits hoort niet echt op het verschrikkelijke Ravensteincollege, dat is al snel duidelijk… De komst van meester Wits is het begin van een paar mysterieuze gebeurtenissen op school. Leraren, kinderen en ouders verdwijnen, er komt een heuse dierentuin op de speelplaats en het MVZVZ (Ministerie van Zeer Vreemde Zaken) komt langs. Komt dat ooit nog goed?

Veel humor, een vleugje mysterie en unieke personages met originele namen. Het debuut van Nathalie Clefas is hilarisch, bijzonder fantasievol, ludiek. Het heeft een zeer hoog Roald Dahl gehalte en de bizarste titel ooit (wat die is gewoon een teaser, heeft niets te maken met het verhaal zelf). Je 9-plusser leest het vast in één ruk uit.

De zwart-wit illustraties van Federico van Lunter passen wonderwel bij de vrolijke sfeer van dit verhaal. Los getekend, beetje nonchalant en bijzonder sfeerscheppend. Met drukke lijnen en een spel van donker en licht komen ze soms wat ruw over, maar ze zijn uniek om de fantasie van kinderen te gaan stimuleren. Hun expressiviteit en ietwat chaotische composities doen je nog meer lachen.

Niet spieken op pagina 39 (Auteur: Nathalie Clefas – Illustrator: Federico Van Lunter – Clavis – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: