Kop op, Herman!

Credits foto Maaike Debels

Hangbuikzwijn Herman is terug. Maar de topper van Gouden Penseel-winnares Yvonne Jagtenberg holt in dit tweede prentenboek geen wedstrijdje met de kippen. O nee, hij voelt zich wat depri…

Deze ochtend was er geen vuiltje aan de lucht, iedereen leek perfect gelukkig. Herman at en nam een modderbad. Zoals elke dag, alleen voelde het vandaag anders. En Herman had geen idee waarom… Hij was niet ziek, had geen pijn en zijn bad was perfect. Een knagend gevoel zorgde ervoor dat hij nergens zin in had. De kippen kakelden: ‘Kop op, Herman!’ Maar het was hem allemaal teveel. Hij was vandaag gewoon niet zo blij… En dan kwamen de tranen. Die luchtten op en het rare gevoel in zijn buik verdween met de tranen…

Herman is een zalig ongedwongen, gezellige lieverd. Er zit een stukje van elk van ons in hem. Want iedereen heeft wel eens een mindere dag en de nood om even alleen te zijn. Een troostend woordje en vrienden die voor je klaarstaan, meer heb je soms niet nodig om van die negatieve vibes af te raken. Yvonne Jagtenberg zet Herman neer als een lamme goedzak, die houdt van luieren en wroeten in de modder (net wat een hangbuikzwijn hoort te doen). De modderspatten omgeven hem ook op elke pagina: die zwarte verfspatten zijn bijzonder functioneel hier!. Hij kijkt enorm sip en heeft een trieste blik in zijn ogen. Hij houdt zich wat weg van de drukte van het kippenhok, waar de kippen heel beweeglijk en chaotisch door elkaar kakkelen (in een letterlijke kluwen van gele veren en poten).

Yvonne Jagtenberg illustreert altijd wat ruw en naïef, maar dat is maar schijn. Ze weet perfect de juiste emotie op te roepen, de passende sfeer mee te geven. Haar rommelige eenvoud (en die van Herman) is functioneel! Wat een fijn vloeiend voorleesverhaal. Kop op, Herman, je krijgt een dikke knuffel van ons.

Kop op, Herman! (Auteur en illustrator: Yvonne Jagtenberg – Gottmer – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: