Samen gaan bouwen

Credits foto Maaike Debels

Plannen maken, dromen van een toekomst, dat begint vandaag. Voor dit unieke prentenboek van Oliver Jeffers neem je vast graag de tijd…

Met twee paar handen, heel wat materiaal en een set goed gereedschap gaan een vader en zijn dochter aan het bouwen. Ze beginnen met een knalrode deur, op een plek waar er nog geen was. Het is het begin van een heus huis om in thuis te komen. Ze bouwen aan de toekomst en nemen de tijd om veel herinneringen te maken samen. Het wordt een veilige, warm plek. Waar gepraat wordt, gedroomd, gerust… Waar je kan schuilen en je alles kan bewaren wat je dierbaar is. Maar het begin, dat is jij en ik.

Wat een knap vervolg op Samen hier waarin de wereldberoemde illustrator Oliver Jeffers de wereld voorstelt aan zijn pasgeboren zoon Harland. Deze keer bouwt hij met zijn dochter Mari aan de toekomst. Jeffers is een meesterlijk, wonderlijk prentenboekmaker. De balans tussen woord en beeld is uniek. Zijn verhaal is universeel, poëtisch, filosofisch, symbolisch en gelaagd. Zowel in de keuze van zijn woorden, zijn schrijfstijl en de magische, verstilde eenvoud van zijn illustraties. Het bijzondere aan dit verhaal is, dat je als ouder kan genieten van de rijke, diepgaande betekenis van de woorden, terwijl je kind kan wegdromen bij de fantasie in de tedere illustraties (en daarom niet per se alle lagen van het verhaal meester is).

Persoonlijk hou ik erg van de zachtblauwe cover. Een billboard vol beloftes, een lege vlakte en een innige omhelzing tussen een vader en zijn kleine dochter. Er straalt hoop, liefde en warmte uit. Binnenin start en eindigt Jeffers sterk. Eerst met twee paar handen, groot en klein, netjes naast elkaar. Hij eindigt met diezelfde handen, maar dan in elkaar gevlochten. Want dit is een reis die je samen aangaat, niet alleen. Het verhaal is een ode aan die grenzeloze liefde van een ouder voor zijn kind. Het is een universeel verhaal over hoop en spoort je aan om de vele kansen die het leven je biedt te grijpen. De andere spreads zitten vol grenzeloze fantasie en kleurrijke bezoekers, warme en tedere momenten, grote emoties en actieplaten, maar net zozeer vol rustpunten als verstild sneeuwland en een hangmat waar er plek is voor twee. Zijn personages en settings zijn onmiskenbaar Jeffers, ze stralen een eenvoud uit, zijn nergens overdadig maar altijd strak, subtiel en vol emotie. Zalig boek om te koesteren!

Samen gaan bouwen (Auteur en illustrator: Oliver Jeffers – De Fontein – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: