Bonkie is niet blij

Credits foto Maaike Debels

Het is oké om soms even wat down te zijn, zeker als je je beste vrienden ruzie ziet maken. Ontdek met Bonkie hoe belangrijk het is om terug vrienden in je hart te sluiten na een pittige discussie…

Bonkie is niet blij. Hij heeft het gehad met al die narigheid in het bos. Hij hoorde Beer en Das ruziemaken, Evert vechten met Eekhoorn en de familie Muis was aan het piepen, die keken heel boos toen een tak op hun huis viel. Geen koekjes die helpen tegen zijn verdriet en zijn hart luchten bij Vos is ook niet de oplossing. Samen trekken ze het bos is, vastbesloten om alles op te lossen. Maar is het zo makkelijk om vrede te sluiten? Want er ligt letterlijk een groot obstakel op de weg. Kunnen de vrienden opnieuw samenwerken? Als iedereen goed gebruik maakt van zijn talent, moet dat vast lukken…

Wat een mooi, eenvoudig verhaal over vriendschap in een wereld vol verschillen. Dit voorleesboek maakt ruzie en discussie bespreekbaar voor jonge kinderen. Hoe voel je je als je beste vriend boos is, of verdrietig? Reageert iedereen op dezelfde manier? Hoe maak je het weer goed? Waarom kan je beter samenwerken? En lossen koekjes alles op? Een fijn, herkenbaar prentenboek over hoe ruziemaken niets oplost, maar samenwerken wel.

De zachte illustraties van Gitte Spee stralen emoties uit. Grote tranen van verdriet bij Bonkie, Das en Beer die lijnrecht tegenover elkaar staan met een boze blik, de paniek en chaos bij de muizenfamilie, de vreugde als de vrienden erin slagen om de tak door te zagen, de bezorgdheid om Evert, de knusse, warme gezelligheid met koekjes op het eind. Je stapt zo de paginagrote tekeningen in, geniet van het scala aan gevoel en kleur. Persoonlijk hou ik enorm van de cover. Je kijkt zo in de ziel van Bonkie en je voelt zijn verdriet. Als je het boek omdraait, kijk je op een brede grijns en je voelt dat alles goed komt. Zalig, hartverwarmend! En met het recept voor de beroemde vlekjeskoekjes van Bonkie scoor je vast ook bij je kids!

Bonkie is niet blij (Auteur – illustrator: Gitte Spee – Leopold – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: