Julius Muis

Credits foto Maaike Debels

Wie had gedacht dat er zo’n bijzonder vriendschap kon groeien tussen een vos en Julius Muis? Want niemand houdt meer van de stilte en de eenzaamheid dan die kleine muis…

Julius Muis woont al zo lang hij zich kan herinneren alleen. Hij ontwijkt alle dieren boven de grond (vooral omdat die hem vaak willen opeten) en de dieren onder de grond ontwijken hem. Hij weet precies hoe hij hongerige ogen en jagers kan ontwijken en voelt zich het best in zijn knusse hol. Op een dag krijgt de vos Julius in de gaten. Hoe listig en behendig de vos ook is, door een stomme zet belandt hij met zijn kop midden in het hol van Julius. En hij zit muurvast. Julius kan niet anders dan vos helpen, als hij van hem af wil raken… Maar dat blijkt niet makkelijk te zijn, en stilaan wennen de twee aan elkaars gezelschap. En als vos uiteindelijk uit het hol wordt bevrijd, volgt ieder terug zijn eigen weg. Tot Julius in groot gevaar is…

Dit originele voorleesboek over een unieke vriendschap is een feest om naar te kijken. De decors zijn in prachtige, heldere natuurtinten. Warm oranje en donker bruin voor het ondergrondse hol. Fris groen en opgewekt blauw voor de scènes in het bos. Ook al is de natuur de hoofdsetting, toch blijkt dit verhaal heel herkenbaar voor kinderen. De dierenpersonages krijgen heel typische karaktereigenschappen en menselijk trekjes toegewezen (eenzaat, hebberig, hulpvaardig…). Ze groeien sterk doorheen het verhaal, net als hun vriendschap groeit trouwens. Want hulp, kan je altijd gebruiken, ook al komt die wel eens uit heel onverwachte hoek.

De illustraties vertederen, en bieden een grote afwisseling aan perspectief (inzoemen op gelaatsuitdrukkingen, weidse vergezichten, grote overzichtspagina van de gangen onder de grond). In dit verhaal valt zo veel te beleven. En het is nog spannend ook dankzij een verrassende plotwending! Een grappige voorleestopper van formaat.

Julius Muis (Auteur en illustrator: Joe Todd-Stanton – Leopold – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: