Wie heeft de honing?

Credits foto Maaike Debels

Twee beren en slechts één pot honing in een razendsnel verhaal op rijm, dat kan alleen maar grandioos foutgaan.

Twee beren zijn allebei op zoek naar de pot honing. De bruine beer wil een perentaart bakken, alles staat al klaar, maar de honing blijkt zoek. De zwarte beer heeft de pot bemachtigd en wil helemaal niet delen. De honingdief verstopt zich snel. En dan gaat het fout. Bruine beer brult heel luid en hij belandt languit op de keukenvloer. Alles davert. Het is een enorme ravage. Gelukkig staan er veel vrienden klaar om te helpen. Maar dan breekt de tak boven het huis waaraan de bijenkorf hangt valt… en bijen steken… er blijft niet veel over van het huis. Bruine beer kan even geen honing meer zien, maar dan komt hij oog in oog met zwarte beer en de verdwenen pot honing…

Dit boek heeft het vooral van de actie en de chaos. Op elke pagina is het een drukte van jewelste. Eerst door de tegenstellingen tussen bruine en zwarte beer, dan door de zaken die foutlopen in het huis zelf en de vele personages die elkaar over de voeten lopen. Het is echt ongelooflijk welk onheil er allemaal op beer belandt. Weet niet of ik de veelvoud aan gebeurtenissen echt hilarisch zou noemen, vond het verhaal persoonlijk een beetje gezocht en over-dramatisch. En dat merkte ik ook in de tekst. Bette Westera is een krak met rijm, maar hier kwam het toch wat geforceerd over soms en de vele geluideffecten hoefden voor mij ook niet… Levendig en vol actie, dat wel, maar dat breng je moeilijker over in een prentenboek waar het is soms moeilijk is om te volgen wat er allemaal gebeurt.

De illustraties zijn net zo druk en overdadig. Een beetje ruw getekend, met enorm veel scènes op één spread en veel bewegingseffecten (bv. de klok zie je drie keer omdat ze wankelt). Vervelen doe je je niet bij het voorlezen, dat staat vast.

Wie heeft de honing? (Auteur: Louise Greig – Illustrator: Laura Hughes – Ploegsma – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: