De eend die niet van water hield

Credits foto Maaike Debels

Na regen komt zonneschijn. Na wateroverlast komt een pracht van een oplossing. Dat ervaart Eend – die niet van water houdt – letterlijk in dit bijzonder vertederend nieuw prentenboek.

In het huis van Eend valt de regen met bakken binnen. En laat Eend nu eens heel atypisch zijn en een hekel hebben aan regen, zwemmen, of wat dan ook dat met water te maken heeft. Hij is helemaal niet zoals zijn soortgenootjes en baalt enorm als hij een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is dol op water en op het gat in het dak van Eend. Het is de perfecte plek voor een nachtje logeren. Want als de twee elkaar ontmoeten op een stormachtige nacht, is dat het begin van hun heel bijzondere band. Samen gaan ze op zoek naar de familie van Kikker. Die is onvindbaar, maar intussen hebben Kikker en Eend een pracht van een vriendschap gevonden. Daar komt Eend snel achter. Want zijn huis zonder Kikker voelt niet meer als een thuis.

Vriendschap en liefde bestaat in allerlei vormen, en je hoeft niet alles even leuk te vinden om elkaar ook echt leuk te vinden. Een vriendschap zoals die van Eend en Kikker is perfect complementair, ze houden elkaar in evenwicht in dit eenvoudige en lieve voorleesverhaal.

De illustraties van Steve Small zijn ook perfect in balans en erg sfeervol. Het zijn schatten van hoofdpersonages in primaire kleuren op een witte achtergrond. Eend en Kikker vormen een bijzonder duo. Kikker is klein, komisch en actief. Eend torent wat houterig boven hem uit met zijn fel gele regenpak. Dramatisch dreigende scènes (hoe vreselijk is die regen toch niet) wisselen warme, gezellige momenten in het huisje van Eend af. Met wisselende perspectieven zien we een grote variatie aan paginagrote en kleinere prenten. Allemaal blinken ze uit in fijne details en gezellige nevenpersonages. Wedden dat deze vaak boven water zal komen als een nieuwe voorleesfavoriet…

De eend die niet van water hield (Auteur: Steve Small – Luitingh Sijthoff – 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: