Naar de zee

Credits foto Maaike Debels

Geen grotere vriend dan een walvis, en dat mag je heel letterlijk nemen in dit sfeervolle prentenboek over vrienden maken, houden en helpen.

Tim voelt zich vaak onzichtbaar, niemand merkt hem op. Tot hij op een dag Sam ontmoet. De gigantische, smaragdgroene walvis is gestrand vlakbij school en bizar genoeg, net zo onzichtbaar voor anderen als Tim. Hij zit vast en wil heel graag terug naar zijn huis in de zee. Het wordt een hele uitdaging voor Tim en hij bedenkt de wildste plannen om Sam uit zijn benarde plekje te bevrijden. Een fiets en bijzonder veel wilskracht brengen redding…

Wat een vertederend verhaal over vriendschap is dit. Het duikt diep in de gevoelswereld van een eenzame jongen.We zien Tim voor het eerst als een eenzaam figuurtje met de hoodie stevig over zijn hoofd getrokken, een helder oranje stipje ellende in de gietende regen. Sam is zo groot en vormeloos, het is moeilijk om hem te ontdekken in vaak volledig groene pagina’s. Zijn ogen en mond staan triest, hij kwijnt weg van de heimwee. Allebei onzichtbaar. De illustraties spelen verder met de warme en dappere oranjetinten en de donkere, groene en diepblauwe oceaankleuren.

Het debuut van Cale Atkinson bulkt van de sfeer en emoties. Het graaft diep, blijft zeker niet op de oppervlakte zoals vele andere prentenboeken voor jongere kinderen. Het geeft moed, hoop en toont dat de kracht altijd vanuit jezelf komt. Een literaire variant van Free Willy, ja, een beetje wel 😉

Naar de zee (Auteur en illustrator: Cale Atkinson – Flamingo kinderboeken – 2020)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: