Happy endings: Het lelijke jonge eendje

Credits foto Maaike Debels

Deze maand enkel Happy Endings op Wonderlandbyalice. Sprookjesmaand! Met in de hoofdrol Het lelijke jonge eendje, een machtig kartonboekje van de Franse illustrator Xavier Deneux.

Wonderlandbyalice houdt van de sprookjes van Deneux op maat van de allerkleinsten bracht. Hij gaat back to basics, kiest enkele scènes uit, focust op personages en brengt opnieuw laagjes in het verhaal, maar dan met uitsnijdingen in reliëf en zijn illustraties. Meer nog met beelden dan met woorden vertelt hij verhalen.

In Het lelijke jonge eendje is het contrast meteen duidelijk. Voor de broers en zusjes van het lelijke eendje is plek genoeg in de mooie, grote, witte eieren terwijl het lelijke, grijze eendje donker in een hoekje wordt geduwd.  Dat verschil blijkt uit elke pagina. Het lelijke jonge eendje verschuilt zich op donkere plekken en staat in fel contrast met de schoonheid van de prachtige witte zwaan.  Wanneer het eendje zichzelf echt ontdekt, is alles stralend wit, van achtergrondkleur tot een vage witte weerspiegeling in het water. Wat een knappe pagina.  De eindspread is er een vanuit vogelperspectief, van bovenuit en is er een vol hoop. De selectie kleuren in dit sprookje is eerder sober: oker, bruin, grijs, groen. Maar de speelsheid die uitgaat van de reliëfverschillen en uitsnijdingen blijft me verbazen.

Andere sprookjes van Xavier Deneux: Goudlokje RoodkapjeSneeuwwitje

Het lelijke jonge eendje (Auteur en illustrator: Xavier Deneux – Oogappel – 2019)

 

 

Een gedachte over “Happy endings: Het lelijke jonge eendje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: