Meisjes en sport

IMG_8447
credits foto Maaike Debels

Girl Power! Net als bij het eerder verschenen Meisjes en wetenschap, is Meisjes en sport een ode aan sterke, onbevreesde en straffe madammen. Dit keer in de sportwereld. Een verzameling van maar liefst 50 vrouwen die zelfzeker hun opmars maakten in allerlei sporttakken en die zeker niet moesten onderdoen voor mannen. Geen rasechte feministen, wel atletes die het beu waren om als vrouw gediscrimineerd te worden. Hun sportprestaties waren minstens zo straf als die van mannen! Zwakke vrouwen? Waar?

Deze straffe sportdames worden telkens op een dubbele pagina voorgesteld. Met een handige index en bronvermelding achterin het boek. Van tennister Billie Jean King (die blaaskaak Bobby Riggs versloeg in een heuse Battle of the Sexes), de eerste vrouw die het Kanaal overzwom (Gertrude Ederle), een straffe vrouwelijke scheidsrechter, de gehandicapte atlete Melissa Sockwell tot een boksster die haar meisjesdroom vervult. Geen sport mag ontbreken: turnen, BMX, motocross, MMA, skiën, surfen, schaatsen, zevenkamp, paardensport, polo, volleybal, bowlen: vrouwen zijn overal bij de top!

Een toffe tijdslijn, statistieken en een overzicht van anatomie van de spieren en sportteams brengen wat variatie in deze opsomming. Maar echt knap zijn de illustraties en vormgeving. Heel apart, in stijlvol zwart met zwierige, art-nouveau illustraties en decoraties in kleur. In ware retro infographics-stijl (met korte facts en fun weetjes, met kleine tekeningen in de rand), met heldere kleuren: paars, oranje, blauw, ros en knallend groen. Een goede mix van rust en energie.

Een vlot lezende verzameling korte biografieën. Boordevol dames die voor een uitdaging stonden en nooit opgaven.  Een bron van inspiratie voor heel wat meisjes vandaag.

Review Meisjes en wetenschap

Meisjes en wetenschap. De 50 meest inspirerende vrouwelijke atleten wereldwijd (Auteur en illustrator: Rachel Ignotofsky – Van Halewyck – 2018)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: