Lilly en Max in de wereld van oma

IMG_6045
credits foto Maaike Debels

Lilly en Max in de wereld van oma is geen doorsnee voorleesverhaal. Zangeres Kathleen Aerts zocht naar een manier om dementie tastbaar en makkelijker voor te stellen aan kinderen omdat ze het van heel dichtbij zelf meemaakte met haar eigen mama.

Max en Lilly willen niet meer bij oma op bezoek. Ze kent hun naam niet meer, zegt niets over hun tekeningen en is altijd stil. Ze lijkt niet meer op oma. In oma’s hoofd is het donker, ze vergeet alles en dwaalt in haar eigen wereld. Een beetje magie en een donkere draaikolk tijdens het spelen in hun tentenkamp, zorgt ervoor dat Max en Lilly in oma’s wereld belanden. Een wereld vol kleur, geluk, liedjes en lekkers.

In dit hartverwarmende voorleesboek trekken Max en Lilly op avontuur. Met wat fantasie wordt uitgelegd aan kinderen hoe ze dementie kunnen herkennen, begrijpen en aanvaarden. Het verhaal is een beetje gezocht, maar wel effectief en troostend. In de illustraties is vooral het verschil in kleurgebruik opvallend. Donkere, blauwe tinten zorgen voor de iet wat beangstigende overgang tussen tentenkamp en oma’s wereld. Als de connectie met oma er weer is, wordt alles lichter, kleuriger en warmer met rodere tinten. De platen zijn heel druk en beweeglijk, een wirwar van fantasie en emotie. Een zorgvuldig bedacht verhaal, knappe illustraties en een pracht van een eye opener.

Lilly en Max in de wereld van oma (Auteur: Kathleen Aerts – Illustrator: Jeroen Ceulebrouck – Lannoo – 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: