De vogel in mijn haar

IMG_7512
credits foto Maaike Debels

Het verhaal achter dit verhaal is best mooi. Journalist Karl van den Broeck en peter van de negenjarige Sofie Wittebolle schreef samen met zijn nichtje aan dit verhaal tijdens een lange, warme vakantie in Italië. Zijn eerste kinderboek groeide uit het spel van vertellen en verzinnen.

Sofie is 8 en heeft glazend, lang haar dat bijna tot aan haar knieën komt. Iedereen wil dat ze het laat knippen, maar dat wil Sofie helemaal niet. Want niemand weet dat er in haar haarbos een sprekende zwaluw woont. Vincent, haar denkbeeldige vogelvriend is haar grootste geheim. Tot Vincent naar Afrika moet, en dat samen met Hironda, zijn zwaluwliefje. Dan pas Sofie afscheid nemen van haar mooie haardos.

Het verhaal lijkt eenvoudig: een eigenwijs meisje met een imaginair vriendje. Maar het verhaal gaat over meer dan vriendschap alleen. Het gaat over loslaten, je plek én je eigen identiteit vinden, over elkaar vrij laten en over groter worden, elk op zijn eigen tempo.

Opgebouwd uit korte hoofdstukjes en vanuit het standpunt van Sofie geschreven: direct, kinderlijk en met een open blik naar de wereld. Je leest vlot door dit boek door en kan op zoek naar onderliggende thema’s enkel als je dat zelf wil, want dat hoeft niet zo per se.

De kracht van dit boek zijn de illustraties van de Portugese Fatinha Ramos. Ze werkt met warme, rode tinten, en heeft de kracht om emoties over te brengen in haar vaak gestileerde, kunstige illustraties. Ze houdt van motieven en stelt mensen heel afstandelijk en vlak voor. Enkel de zwaluw Vincent krijgt wat meer karakter: humor, kleur en wat tekenfilmachtig zelfs. De bos haren van Sofie worden als olijftakken voorgesteld: een mooi kluwen, perfect om een nest in te bouwen, en symbool voor nieuw leven, gezelschap en vrede. Poëtisch, warm voorleesverhaal.

De vogel in mijn haar  (Auteurs: Karl van den Broeck en Sofie Wittebolle – Illustrator: Fatinha Ramos – Davidsfonds/Infodok – 2018)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: