Bijzonder Beestige Boeken: Beer!

IMG_6545.JPG
credits foto Maaike Debels

Geen schattigere en lievere boekenhelden dan teddyberen. Wonderlandbyalice zocht  twee knuffelboeken vol verhalen voor jullie uit.

Björn. Zes berenverhalen (Auteur en illustrator: Delphine Perret – Vertaler: Edward van de Vendel- Davidsfonds/Infodok – 2018)

 

Björn is een blije, goedlachse, no-nonsense beer. Hij woont in het bos met wezel, das, eekhoorn, vos, haas, koolmees en uil. Soms gebeurt er vanalles, en soms helemaal niets. De zes verhalen in dit boek vertellen heel rechtuit over de dagdagelijkse, kleine avonturen van deze bijzondere beer.

Björn vertelt ons veel over de mensenwereld, en heeft er een heel eigen kijk op. Zo wint hij op een dag een heuse, knusse bank, want hij vindt er niet zo veel aan. Hij verkiest zijn eigen hol, boven dat zachte mensengemak. Björn en zijn vrienden houden van catalogi met plaatjes van mensenkleren en ze besluiten zich voor één avond als mensen te verkleden; de beer heeft zelfs een echt mensenmeisje als vriendin en als ze hem een vork stuurt, gebruikt hij die voor zijn typisch berengemak. Houden van het leven en genieten van kleine zaken, daar draait het om.

Gevatte, korte verhalen, vergezeld van een groot aantal fijne, coole pentekeningen leren ons meer over onszelf dan we zouden denken. Beetje filosoferen over tijd, over gewoon niets doen, over doe we gehecht zijn aan materiële zaken en meer waarde moeten hechten aan vriendschap en warmte en gezelligheid. Björn entertaint ons niet alleen met humoristische kortverhalen, hij houdt ons ook een spiegel voor.

 

Bijzonder aan dit boek zijn de muntgroene pagina’s waarop de fijne illustraties rijkelijk verspreid staan tussen de tekst. Zo krijg je een heel rustige bladspiegel en leert dit boek enorm vlot. Illustraties vol details en kleine grapjes krijgen alle aandacht die ze verdienen. Een boek dat je eraan herinnert waarom lezen zo fijn is!

Het verhaaltjesboek van Baby Beer (Auteur en illustrator: David McPhail – Lemniscaat – 2018)

Baby Beer is een klassiek boekenfiguur. Lief, schattig en met een heel open blik op de wereld. Hij ontdekt elke dag iets nieuws en dat is meteen ook de aanleiding van een klein avontuur. In vier korte verhalen vinden we telkens samen met Kleine Beer iets anders: een laars, een vogeltje, een bloem en zelfs een mensenvriendje.

Alle verhaaltjes zijn heel herkenbaar, klein en huiselijk. Je sluit dit personage meteen in je hart. De illustraties stralen diezelfde warmte en gezelligheid uit. Ze zijn nostalgische en nemen je terug naar vroegere tijden, waar aandacht voor de natuur, de warmte van een gezin en de kracht van naastenliefde en vriendschap van belang is. Zachte illustraties in waterverf, met fijne personages in pentekeningen. Ze nemen je mee naar vroegere tijden, misschien zelfs naar je eigen kindertijd.

Mooi uitgegeven klein boek met papieren wikkel, een boek om te koesteren en samen te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: