Alice Anders

IMG_6184.JPG

Nog steeds ben ik verwonderd over de ongelooflijk verschillende bewerkingen, navertellingen en versies er zijn van Lewis Carroll’s Alice verhaal (meteen ook Wonderlandbyalice’s favoriete verhaal). Deze versie van de Italiaanse illustratrice Chiara Carrer is een opvallend artistieke versie.

Carrer zoekt ernaar om kunst te integreren in verhalen en boeken voor kinderen. Ze kiest voor collage, grafiek, spelen met typografie, voor niet evidente, expressionistische composities, donkere schetsen, combinaties van heel uiteenlopende technieken. Haar versie van Alice is een eerder donkere versie, die uitdaagt en kinderen dwingt om de lagen in het verhaal en de illustraties te gaan bekijken.

Van de knalgele cover is al meteen duidelijk dat Alice niet één, maar meerdere gezichten krijgt in dit boek. Alice kijkt je dwingend aan, maar er staan nog zoveel andere voorwerpen op de cover, die ook je verbeelding prikkelen… Net zoals binnenin. Doorheen het verhaal komt telkens een andere Alice tot leven in een nieuwe illustratietechniek. Straf en bijzonder getalenteerd. Maar het vraagt ook enorm veel van je jonge  lezer. Inleving wordt nog moeilijker, in dit bizarre en magische verhaal.

Deze versie is gebaseerd op  The Nursery Alice, Lewis Carrolls eigen bewerking voor jonge kinderen. Het verhaal volgt de oorspronkelijke verhaallijn heel sterk, maar is eenvoudiger en korter. Het is opgedeeld in 14 korte hofdstukjes. Carrol spreekt de lezers rechtstreeks aan en maakt het verhaal veel levendiger. De vertaling van Siska Goeminne leest trouwens verbazend vlot en aangenaam. Een Alice die je fantasie prikkelt!

Bekijk het boek 

Lestips!

De wonderlijke droom van Alice (Auteur: Lewis Carroll – Illustrator: Chiara Carrer – De Eenhoorn – 2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: