Jeugdboekenmaand 2018 (1): Meisjes en wetenschap

IMG_6057
credits foto Maaike Debels

Van 1 tot 31 maart 2018 is het weer Jeugdboekenmaand. “Eureka. Wetenschap en techniek” is het thema dit jaar. Mijn tip voor tieners vind je hieronder.

jeugdboekenweek

En reken maar dat heel veel boeken over dit onderwerp gaan. Wetenschapsboeken maken nieuwsgierig, stellen vragen of geven antwoorden over de wereld. In wetenschaps- en techniekboeken staat veel ‘informatie’, maar eigenlijk gebeurt het wonder pas echt in je hoofd: daar ontstaat het verhaal, de fantasie, de verwondering over de wereld. Hoe leuk is dat!

Meer info vind je hier: www.jeugdboekenmaand.be

 

 

Girl Power! Dat spat van de pagina’s van Meisjes en wetenschap af. Dit mooie weetjesboek introduceert maar liefst 50 vooraanstaande vrouwen in de wetenschap, die doorheen de tijd een belangrijke bijdrage deden aan de STEM-domeinen (Science Technology Engeneering Mathematics). En dat meisjes niet altijd toegang hadden tot onderwijs, of vreemd bekeken werden als ze een broek droegen, of erger nog (!) wetenschappelijk onderzoek te deden, dat is nu gelukkig allemaal lang verleden tijd.  Maar het maakt deze selectie dames nog bewonderenswaardiger.

De vrouwelijke pioniers in de wetenschap worden telkens op een dubbele pagina voorgesteld. Met een verklarende woordenlijst, een handige index en bronvermelding achterin het boek. Van Hypatia, een van de eerste vrouwelijke wiskundigen, astronomen en filosofen uit Alexandrië, over Ada Lovelace, die een belangrijke bijdrage deed aan de eerste computers en programmeerwerk tot Marie Curie, die uitblonk in chemie en fysica en radioactiviteit onderzocht, Jane Goodall, die chimpansees onderzocht in Tanzania en Mae Jemison, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte. Een heel uiteenlopend aantal vakgebieden, maar stuk vor stuk sterke, intelligente dames.

Een toffe tijdslijn, statistieken en een overzicht van onderzoeks- en labomateriaal brengen wat variatie in deze opsomming. Maar echt knap zijn de illustraties en vormgeving. Heel apart, in stijlvol zwart met zwierige, art-nouveau illustraties en decoraties in kleur. In ware retro infographics-stijl (met korte facts en fun weetjes, met kleine tekeningen in de rand), met heldere kleuren: paars, oranje, blauw, ros en knallend groen. Een goede mix van rust en energie.

De teksten lezen vlot, zijn nooit saai. Toffe, korte en uiterst volledige biografieën. Heel boeiend en leerrijk!

Meisjes en wetenschap. De 50 meest invoedrijke vrouwelijke pioniers wereldwijd (Auteur en illustrator: Rachel Ignotofsky – Van Halewyck – 2018)

 

3 gedachten over “Jeugdboekenmaand 2018 (1): Meisjes en wetenschap

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: