Beyond Social Media: Help! Mijn kind leeft online

IMG_5604

Wonderlandbyalice gaat even over de grenzen van kinderboekenland. In de Beyond-reviews kan je tips voor grote boekenlezers ontdekken. Voor lezers, doeners, zoekers. Creatief, romantisch, praktisch. Voor elk wat wils, dat beloof ik je…  Help! Mijn kind leeft online!

Wat is… Sociale media zijn overal. Niet enkel voor ons volwassenen, maar ook voor onze kids. Die swipen sneller dan ze kunnen praten. Ze posten filmpjes op Musical.ly en Snapchat dat het een lieve lust is. Ze praten niet met vrienden maar chatten. Gamen, liken, posten, schermpjestijd… help! Het groeit over hun hoofd en het onze. Met dit uiterst actuele boek heb je een soort “sociale media-survival gids voor kids” in je hand. Hoe ga je als ouder op een verantwoorde manier om met deze wereld in verandering?

Voor wie… ouders, leerkrachten, social media lovers en haters, dummies en ervaren social surfers. Voor wie wat meer duiding en advies zoekt en voor wie een goed overzicht en enkele guidelines wil voor sociale media gebruik bij kinderen en jongeren vandaag.

Waarom … dat ontdek je hier, in dit interview met Stefaan Lammertyn, inno-vader en auteur van dit coole, en bijzonder nuttig informatieve boek over opvoeden, internet en media.

download
Wat was de aanleiding voor het schrijven van dit boek? 
In de vele sessies die ik geef voor ouders, opvoeders en leerkrachten valt mij steeds de kloof tussen hen en de jeugd van tegenwoordig op. Digitaal is de nieuwe moedertaal voor onze kinderen, dat zie ik ook bij ons thuis met kinderen van 14 en 19 jaar.
Eigentijdse ouders hebben de opdracht om aansluiting te vinden met de online wereld van hun kinderen. Als inno-vader (innovatieve vader) wil ik mijn kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen delen.
Mijn co-auteur is dr. Lieve Swinnen, zij is minder- en jongerenpsychiater. In haar praktijk krijgt zij elke dag patiënten over de vloer met gameverslavingen, facebookdepressies, smartphone afhankelijkheid, … Zij brengt in het boek heel veel concrete praktijkvoorbeelden en hoe ze daar kinderen en ouders bij begeleidt.
Deze combinatie maakt het boek uniek. Twee ervaringsdeskundigen samen die hun kennis en ervaringen delen zorgt voor een toegankelijk en praktisch boek.
Gamen is cool volgens kids, maar niet volgens hun ouders. Angry birds maken angry kids? Of niet?
Wetenschappelijk onderzoek zegt dat jongeren van vandaag braver zijn geworden. Met het spelen van games is niets mis. Ze helpen jongeren vaardigheden ontwikkelen en brengen hen strategisch inzicht bij. Vaak spelen ze met anderen, waardoor ze leren samenwerken.
Games hebben allemaal een leeftijdscode naar analogie met bvb. films. Belangrijk is daar als ouders over te waken. Te jonge kinderen spelen beter geen gewelddadige spelletjes.
Moeten we ons zorgen maken als ouders over de sociale capaciteiten van onze kids? Worden die beperkt of versterkt door social media?
Ja en neen. Kinderen hebben wel meestal de knoppenkennis maar hebben niet altijd zicht op de gevolgen van hun daden.Vandaar dat ouderbetrokkenheid zo belangrijk is. Leer ze wat het posten van een foto op Facebook als gevolgen heeft. Wat een like precies betekent…
Kinderen moeten we kritische geest aankweken. Niet al wat ze online lezen, is waar. Eigenlijk moet het elke dag 1 april zijn (geldt ook voor grote kleine mensen 😉
Wat zijn je top tips voor regels ivm schermtijd en het omgaan met sociale media?
  • Een peuter hoort niet aan het scherm
  • In functie van leeftijd kan je schermtijd opvoeren
  • Zorg voor goede balans tussen offline en online en bewaak die ook!
  • Als een kind plots zijn offline gedrag verandert (bv. niet meer spelen of afspreken met vrienden) is dit vaak een signaal dat er online iets mis is!
  • Geef kinderen stap voor stap hun verantwoordelijkheid. Laat ze beetje bij beetje zo, net zoals bij leren fietsen…
  • Maak hun online leven bespreekbaar, laat ze weten dat ze steeds bij je terecht kunnen als er iets mis gaat
  • En… we moeten weer meer gaan zwemmen, een van de enige activiteiten die we zonder smartphone moeten doen 😉
#Help! Mijn kind leeft online (Auteurs: Stefaan Lammertyn & Lieve Swinnen – Van Halewyck – 2017)
download

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: