Happy endings: Het bos slaapt

bosslaapt

Deze maand enkel Happy Endings op Wonderlandbyalice. Sprookjesmaand! Een magisch boek in de kijker: Het bos slaapt van het Franse talent Rébecca Dautremer. Tragische, mysterieuze sprookjes zijn haar niet vreemd. Eerder nam ze al Alice in Wonderland, Babayaga en Klein duimpje onder handen. Ook dit weer is het resultaat een mooi koffietafel boek, een luxueuze, grote editie.

De Franse artieste van wereldniveau is geroemd en gelauwerd om haar bijzondere, heel eigen stijl. Een beetje duister, magisch, surrealistisch zelfs. Paginagrote illustraties in combinatie met fijne pentekeningen. Dit keer keert ze terug naar begin vorig eeuw, naar een slapend stadje, waar de tijd plots stilstond. Ze weet als geen ander verstilde emoties op te roepen, zet sfeer op papier. Heel donker en tegelijk warm in haar kleurgebruik.

Ze koos voor portretten en ietwat grotere scènes met slapende personages én voor een aantal close-ups van natuurelementen (vlinders en een kikker) voorin en achterin het boek als kader omheen alle andere illustraties.

Het verhaal Doornroosje is heel eenvoudig gebracht, teruggebracht naar de basics: een stad waar iedereen 100 jaar slaapt – ze zijn net dood – en een liefdeskus die alles tot leven kan wekken. Twee figuurtjes in pentekeningen vertellen het verhaal door hun ogen, ze stappen van scène tot scène doorheen het boek. Ze staan in contrast met de kleurige, paginagrote beelden waarop de inwoners van het stadje afgebeeld worden.

Wat een vat vol emoties, wat een melancholie! Wat een knappe sprookjesbewerking! Om te blijven bekijken…

Meer reviews van Rébecca Dautremer? Zoete Zijde en Yeti en Alice in Wonderland

Het bos slaapt (Auteur en illustrator: Rébecca Dautremer – Vertaler: Edward van de Vendel – Davidsfonds/Infodok – 2017)

2 gedachten over “Happy endings: Het bos slaapt

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: