Happy endings: Roodkapje

IMG_4900

Enkel Happy Endings op Wonderlandbyalice. Sprookjesmaand! Deze all-time klassieker krijgt nieuw leven ingeblazen dankzij de magie van Mark Janssen, in een samenwerking met het sprookjespretpark bij uitstek: de Efteling.

Straf. Ik krijg enkel ‘Ooooo’ over mijn lippen bij mijn eerste kennismaking met dit boek. Een mooi, groot vierkant formaat, een verbijsterend mooie cover, een blauwe linnen band (voor die extra luxe touch) en een binnenwerk om ‘U’ tegen te zeggen. Mark Janssen verrast opnieuw zijn lezers, klein en groot. Een sfeerschepper van formaat is dit Roodkapje geworden.

Het klassieke verhaal van Roodkapje die door het bos naar haar zieke grootmoeder trekt met een mandje lekkers, maar de boze wolf op haar pad tegenkomt, kent iederen intussen. De vertelstijl van dit verhaal is geheel in de ‘er was eens’ traditie van de gebroeders Grimm, leunt dicht aan bij de traditionele versie (van het bekende liedje ‘Ik ben niet bag van de boze wolf’) en dat is helemaal goed zo.  Waar je echt van je stoel wordt van geblazen, zijn de prachtige illustraties van Mark Janssen. Zelfs mijn elfjarige zoon die sprookjes al land niet ‘cool’ meer vindt, had dit boek opeens in zijn handen en begon er bewonderend in te bladeren.

Unieke decors in het bos (vol spel met zonlicht en schemer). Eerst helder en met zonnestralen die het felle groen  doen oplichten, daarna bijna knallend groen bij de ontmoeting met de jager, tot donker, dreigend groen vol schaduw en donkere plekken als de wolf verschijnt. De decors weerspielegen perfect de sfeer die het verhaal op dat moment oproept. De scènes in grootmoeders huisje verschuiven van warme, huiselijke gezeligheid naar een duistere horrorscène tot een wervelende, gelukzalige roes vol kleuren (van mensen eten krijg je een overdosis blijkbaar – en dit verdient een uitklapagina). Roodkapjes levendige, lieve, kleurige persoonlijkheid wint en de wolf wordt het duistere bos ingestuurd.  Elke dubbele pagina is een schilderij dat ik met plezier aan mijn muur zou hangen. Leuke kleine details  zoals diertjes, muzieknootjes, blaadjes dartelen speels over de pagina’s.  Een heel frisse, kleurige, beweeglijke interpretatie van Roodkapje, nu al een van onze favorieten!

 

Meer reviews van Mark Janssen?

Roodkapje (Auteur en illustrator: Mark Janssen – Van Goor – 2017)

 

Een gedachte over “Happy endings: Roodkapje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: