Plasman

FullSizeRender0
credits foto Maaike Debels

Soms verschijnen er boeken over heel bijzondere boekenhelden. En Plasman is er zo eentje.

Plasman is niet als andere superhelden.  Hij vecht niet meteorieten of verslaat geen monsters zoals Mega Mindy, Superman of Batman. Mama’s vinden hem schattig en met zijn superkracht kan hij heel ver plassen. Wanneer komt dat nu ooit van pas? Misschien, op die ene dag waneer het alarm afgaat en hij de enige superheld is die in de buurt is? De Verschrikkelijke Sneeuwman bedreigt de stad en Plasman klopt aan bij alle superhelden die hij kent. Superman heeft een koutje, Spiderman zijn pak wordt gerepareerd, Mega Cindy at haar bord niet leeg en Batman is moe… Tijd voor Plasman om in actie te schieten. Tijd om te plassen dus. Bij zijn thuiskomst, blijkt Plasman maar een heel gewoon jongetje en keren we terug naar de realiteit, want hij bekent zijn mama dat hij weer te laat bij het toilet was… Superhelden hebben ook wel eens ongelukjes 😉

Het duo dat eerder de grappige Suzie Ruzie titels maakten, strikes again. Ze leveren ook dit keer een warm, grappig en herkenbaar verhaal af. Korte dialoogjes, stukjes op rijm maken het geheel heel leuk en vlot om voor te lezen. Geen overdaad aan tekst, maar functioneel in het verhaal.

De illustraties van Benjamin Leroy zijn meer dan ondersteunend voor de tekst, ze maken het boek, brengen de personages tot leven en zorgen voor actie, vaart en humor. De personages zitten vol expressie en beweging (zoals het superhelden betaamt), Plasman verovert meteen je hart met zijn naïviteit, speelsheid en ondernemingszin. De bladspiegels wisselen sterk van compositie, doen soms denken aan strips (door kleine, rode inzoombollen) en duwen het verhaal voort. De hoofdkleur is zijn cartoonlike illustraties is – uiteraard- geel… Lieve Plasman, wij zijn fan!

Plasman (Auteur: Jaap Robben – Illustrator: Benjamin Leroy – Gottmer- 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: