Bijzonder Beestige Boeken: De Kleine Walvis

FullSizeRender13
credits foto Maaike Debels

Bijzondere Mooie Dierenboeken verdienen een extra bijzonder plaatsje op Wonderlandbyalice. Met vandaag in de hoofdrol: De kleine walvis.

Boy woont met zijn vader en zes katten in een vissershuisje (ga maar aan het tellen…). Boy is vaak alleen, want zijn papa is een visser en die is de ganse dag op zee. Na een stormachtige nacht gaat Boy op verkenning op het strand. Tot zijn grote verbazing vindt hij een kleine, aangespoelde walvis en hij doet alles wat hij kan om de walvis te helpen. Hij krijgt de walvis tot in de badkuip thuis en vertelt hem zelfs verhalen. Maar hij slaagt er niet in om de walvis geheim te houden voor zijn papa. Met spijt in het hart neemt hij weer afscheid van zijn nieuwe vriend, die zich net als hij ook wat verloren en alleen voelt. Maar afscheid is soms ook een nieuw begin. Terwijl Boy en zijn papa terug naar elkaar toegroeien, zie je aan de horizon ook de vinnen van een kleine en grote walvis samen.

Mooi, poëtisch verhaal over de vriendschap tussen mens en dier, en over de band tussen vader en zoon. Boy is vaak eenzaam, en dankzij de komst van de kleine walvis komt papa tot inzicht dat hij best wat meer tijd met zijn zoon kan doorbrengen.

De illustraties stralen ook diezelfde warme sfeer uit. Prachtige zeezichten in groen, grijs en blauw wisselen de gezellige drukte in het vissershuisje af. Kleur en perspectief  zetten de toon van het verhaal. Het afscheid van kleine walvis werd dramatisch ingezet met donkere wolken, en regenachtige nachtscènes. Maar de heldere, gele jasjes van Boy en zijn papa zijn kleine lichtpuntjes en geven hoop op een goede afloop. Loslaten is houden van en genieten, doe je best van elk klein moment.

De kleine walvis (Auteur en Illustrator: Benji Davis – Luitingh Sijthof  – 2015)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: