Bijzonder Beestige Boeken: Kijk, Konijnen

FullSizeRender11
credits foto Maaike Debels

Bijzondere Mooie Dierenboeken verdienen een extra bijzonder plaatsje op Wonderlandbyalice. Dit boek over een toffe tweeling verovert zeker ook jouw hart: Kijk, konijnen.

Van bij de cover ben ik verkocht: zachte pasteltinten, een origineel, oud kader en een tafereeltje met schattige konijntjes in actie.  En binnenin gaat het enkel verder met schilderachtige illustraties: dit is een prentenboek zonder woorden en de kracht ervan schuilt net in die hele sterke illustraties.  Er is geen letterlijk te volgen verhaal en dus veel ruimte voor interpretatie. En dat maakt het debuut van Daphne Louter heel bijzonder. In 2014 was ze een van de winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd en het dagelijkse drukke leven met haar tweeling was de inspiratie voor dit zoek- en kijkboek. Eentje in de traditie van Beatrix Potter.

Op de linkerpagina zie je telkens een voorwerp, dat ook een rol speelt in de paginagrote illustratie op de rechterkant. Ondeugende, rommelige konijntjes en hun huisdier (een kip, nota bene!) nemen je mee in en om het huis, doorheen de seizoenen. Hele alledaagse tafereeltjes tonen het verloop van een normale dag (opstaan, ontbijten, aankleden, buiten spelen, naar de winkel gaan, moe met een boek in slaap sukkelen).

De regenboog aan kleuren op de schutbladen vind je ook binnenin terug. Elke dubbele pagina heeft een kleur als hoofdtint: van wit over geel,oranje, rood, groen, blauw… tot zwart. Louter koos voor heel zachte, natuurlijke, wat ‘oud’ aandoende kleuren, geen zeemzoete pastels of harde basiskleuren. Zo maakt ze van elke illustratie een op zich staand schilderijtje. En het werden 12 prachtige schilderijtjes, waar je lang kan naar staren en op zoek gaan naar de fijne, rommelige details ervan.

Een boek om samen te bekijken, in op zoek te gaan, te leren tellen en benoemen en je eigen verhalen rond te verzinnen. Een pareltje, voor groot en klein.

Kijk, konijnen (Auteur en illustrator: Daphne Louter – Lemniscaat – 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: