Dol op dino’s

IMG_4824

Elke kleine jongen heeft een Dino-fase. Zo’n een periode waar hij enkel dinofilms kijkt, met dinoknuffels slaapt, dino’s tekent en enkel over dino’s wil lezen. Heb je zo’n bijzonder dinolovertje in huis? Wonderlandbyalice to the rescue met deze twee tips, over dino’s natuurlijk…

Joris puzzelt een dino (Auteur en illustrator: Harmen van Straaten – Leopold – 2017)

 

Dit prentenboek van de Nederlandse Harmen van Straaten is een toppertje voor het slapengaan – vooraleer je zoon aan het dinodromen gaat.

Als je op de schutbladen van het boek een bonte verzameling botten ontdekt, weet je al meteen dat Joris letterlijk heel wat puzzelwerk zal hebben… Bolleboos Joris is in alles de beste, een echte kampioen, wat voor bijzonders zou hij vandaag toch kunnen doen? In de klas is het dinoweek met een museumbezoek, maar dinokampioen Joris weet alles zelfs beter dan de juf… En toch, weet hij 1 ding nog niet. Hoe maak je van al die losse dinobotten die je onder de grond kunt vinden nu één hele dino? Zo eentje die je in het museum ziet? Hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij midden in de nacht  dino skeletten in het museum omver stoot, is het natuurlijk een koud kunstje om die weer in elkaar te puzzelen. Toch?

Dit leuke verhaal op rijm zet deze kleine opschepper even met zijn twee voeten terug op de grond. Toegegeven, op een heel grappige manier.  De typische illustraties van Harmen van Straaten zijn in aquarel met vage contouren en naar goede gewoonte heel losjes en grappig.  Vooral de gigantische bottenberg waar Joris bovenop zit is machtig mooi.

Gigantosaurus (Auteur en illustrator: Johny Duddle – De Fontein – 2017)

 

 

Dit leuke boek zit in een toffe cadeaubox, met bijhorend knuffeltje, waarmee je dus 2 keer kan scoren bij je kleine dinovriend.

Lang geleden, toen de vulkanen het nog deden, speelden vier kleine dinokleintjes spoorzoekertje aan de rand van het woud. Hun ouders zeiden: Pas op voor de GIGANTOSAURUS, die heeft altijd honger, altijd trek…. Botje, Beentje, Dina en Daan zien het totaal niet zitten om in de maag van de Ginatosaurus te eindigen en besluiten dat Daantje op de uitkijk gaat staan. En dat doet hij met verve. Bij elk gestamp, geboem of geklabam slaat hij alarm. Maar telkens tevergeefs, want hun ouders houden hen graag voor de gek… De dinokids doorstaan de test uitstekend! Tot opeens de echte bullebak verschijnt…

Een vlotte vertaling van Bette Westera op rijm zorgt ervoor dat voorlezen super gaat, op tempo en met de nodige geluiden om na te bootsen. Je kan spanning opbouwen en gniffelen op de kleine mopjes. Superleuk verhaal met machtige cliffhangers. De illustraties zijn heel druk, wervelen van beweging in tinten van groen en bruin. Heel cartoonlike, net tekenfilm materiaal. Met tekstballonnetjes en grafische elementen die de geluiden onderstrepen. Als de Gigantosaurus passeert, wordt de pagina ook letterlijk heel groot met een uitklapluik. Leuk is ook de introductie achterin het boek in de verschillende types dinosauriërs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: