En route: vaar je mee?

IMG_4825

We trekken “en route” op Wonderlandbyalice. Tijd voor voertuigen en verkeer in deze mini-reeks reviews voor de allerkleinsten.

De boot van Muis (Auteur en illustrator: Lucy Cousins – Leopold – 2017)

 

Muis, Panda en Kees gaan zeilen. Met de wind in de zeilen varen ze langs de vuurtoren naar een mooie baai. Muis gaat duiken en Kees gaat vissen. En dat is een heus avontuur. Welkom aan boord bij Kapitein Muis!

Het verhaal in dit leuke kartonboekje is heel kort, ideaal voor een kort voorleesmoment tussen het spelen door. Muis van Lucy Cousins is een lieveling van vele peuters en kleuters, omwille van de felle kleurtjes, de toegankelijke verhalen, de grappige personage en de eenvoud van van vertelstijl en illustraties. Ook hier veroveren Muis en Kees je hart en nemen ze je mee op hun avntuur op het water.  Cousins zorgt steeds voor voldoende detail en achtergrond zodat je het lezen interactief kan maken en je even van het erhaal kan weggaan om je peuter te laten zoeken naar dieren of voorwerpen (en woorden leren benoemen). Mijn favoriete prent uit dit boekje is het onderwatertafereel, want Muis kan snorkelen, o ja, en de kleurige vissen en planten in het water maken je instant vrolijk.

Meer reviews over Muis? Muis placemat kleurboek Muis gaat vliegen

 

Van wie is deze auto? (Auteur: Joukje Akveld – Illustrator: Philip Hopman – Gottmer – 2017)

Peuters houden van boekjes waar ze actief mee kunnen raden en vertellen. Dat houdt hun aandacht wat langer vast en zorgt ervoor dat het voorlezen heel wat interactiever wordt.

Dit mooie kartonboekje is een ideaal boekje als je je aan interactie met je kleintje wil wagen. Kleine jongens zullen smullen van de vele voertuigen die in dit boek de revue passeren. Een limousine, een brandweerwagen, takelwagen, ambulance, tractor… Op de pagina naast elke wagen staan maar liefst 4 mogelijke chauffeurs. Aan je kleuter om te raden van wie de wagen is. Op de dubbele prent die volgt zie je de auto en chauffeur in ‘actie’.

Leuk concept dat door illustrator Philip Hopman wat meer diepgang krijgt – ouders mogen ook meezoeken – in de illustraties. De verschillende personages komen doorheen het boek terug en zo kan je ook hun verhaal meezoeken en vertellen. In dunne pennestreken tovert Hopman kleurige, realistische illustraties boordevol details op papier.

Persoonlijk vind ik dat dit verhaal een wat lugubere wending krijgt, als het oude dametje met haar wagentje een ongeluk krijgt en weggevoerd wordt met de ambulance… Gelukkig is zij niet degene die op de volgende pagina begraven wordt, want op de feestelijke slotscene met de tractor (van Boer Boris!) verschijnt ze – oef! – opnieuw (in het gips). Uit het leven gegrepen, dit verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: