SSSTTT…. Zonder woorden!

sstt.jpg

Boeken zonder woorden? Ja hoor, dat kan best. Pareltjes zijn het vaak, vol knappe en verrassende illustraties, zoals deze… Ssstttt…

De Boom (Auteur en illustrator: Amandine Laprun – Querido – 2017)

Dit boek valt op, omdat het geen woorden heeft. Tekstloos én toch vertelt het een boeiend verhaal. Het laat illustraties én vorm voor zich spreken. En die vorm is opmerkelijk. Een boom, en geen vierkant of rechthoekig boek, waardoor het in het oog springt in de boekhandel. Wat meer is, je kan de boom mooi opendoen en met een lintje vastmaken, en dan ontdek je een kersenboom, die op elke pagina anders is. De seizoenen rond, maar dan enkel op en rond en in deze prachtige boom.

Het verhaal van deze boom begint in de lente, met groene blaadjes, bloesems en springende eekhoorns. Soms regent het, soms schijnt de zon. ’s Zomers komen kinderen knallend rode kersen plukken (en kraaien ook). In de herfst verkleuren de blaadjes in een bont kleurenpallet tot de boom al zijn pracht verliest en de vogels eenzaam op de takken zitten. De winter brengt prachtige sneeuwtaferelen en de belofte van nieuw, groen geluk…

Eenvoudig, sterk, sprekend en krachtig beeldboek. En bijzonder om als cadeau te geven. Elke pagina is anders, door vele details, personages, kleurenkeuze. Het vertelt een poëtisch verhaal, is bijzonder gestileerd en prachtig in al zijn eenvoud. Toppertje om niet over te zwijgen!

Het boek inkijken?

 

Daan zoekt zijn vrienden (Auteur en illustrator: Aleksandra Artymowska – Fontaine Uitgevers – 2017)

In dit woordenloze boek vind je enkel doolhoven. Kleine avonturiers kunnen er naar hartelust meezoeken met Daan, een kleine jongen die zijn vrienden kwijt is. Er zijn maar liefst 10 verschillende labyrinthen waar je je weg in moet vinden.

Prachtige pasteltinten, zacht groen, blauw en paars zorgen voor een eenduidige en herkenbare stijl. Toch is geen enkel doolhof hetzelfde. Het is een knap, interactief boek waar je in een magische wereld zelf je eigen verhaal zoekt. In ondergrondse gangen, langs knoestige boomtakken, bizarre buizen, grotten vol cactussen en mysterieuze steenlandschappen. Papieren vliegtuigjes leiden Daan terug naar zijn vrienden. De doolhoven lijken eenvoudig, maar laat je niet misleiden, je bent wel even zoet met deze magische wereld. De Poolse Aleksandra Artymowska is een grafisch ontwerpster en ze werkt met heel gestileerde en grafische constructies. Origineel en opmerkelijk. Leuk doeboek voor iets oudere kids.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: