Wonderlijke Anti-Verveel Tip: Kasteel in zicht!

twe

Twee lange maanden zomervakantie. Tijd genoeg om te ravotten, reizen, luieren, sporten, genieten. En toch… soms slaat de verveling keihard toe bij kinderen. Maar niet deze zomer… want Wonderlandbyalice geeft je elke week een super Wonderlijke Anti-Verveel Tip mee! Succes verzekerd!

Maak de ridder in je zoon wakker. Houdt hij van geschiedenis en avontuur? Dan is dit zijn ideale vakantieboek! Dit weetjesboek voor 12+ is een ideale mix van geschiedenis, aardrijkskunde en coole ridderweetjes.

In Nederland en België zijn heel wat kastelen, elk met hun eigen verhalen en een eigen identiteit. Dit boek neemt je mee op een tocht langs die verschillende kastelen: Kasteel Doornenburg, het Muiderslot (waar de auteur van het boek trouwens werkt), het Gravensteen, het Kasteeel van Gaasbeek. Bij elk kasteeel vind je een gedetailleerde pentekening, kom je meer te weten over de specifieke geschiedenis en zijn er een aantal eigenaardigheden die aan bod komen (bv. de ene keer dat de doodstraf werd uitgevoerd in Slot Loevestein, of de wonderlijke verzameling spullen van de markiezin in het kasteel van Gaasbeek…). In de hoofdstukken daartussen trek je terug de tijd in, naar de Middeleeuwen en daar kom je alles te weten over het verschil tussen een slot en een kasteel (de bouw ervan en verschillende soorten kastelen), over ridders en hun macht, over hoe kastelen werden beveiligd en wie er in de kastelen woonde. Wat aten kasteelheren en -vrouwenen kinderen), hoe vierden ridders feest, waarmee vulden ze hun dagen…

 

IMG_4425

 

De vormgeving van dit boek is heel functioneel. Leuke kantelen verdelen de tekst in duidelijke onderwerpen, rond de paginanumers staan schildjes, de miniaturen, plattegronden en kleine details verwijzen allemaal heel mooi naar de middeleeuwen. En ook de illustratiestijl (vol details, levensecht, beetje schools zelfs) past wonderwel in het thema. Een machtig weetjesboek voor wie van ridders houdt (of er een spreekbeurt over wil maken) of wie als een echte toerist de Vlaamse en Nederlandse kastelen wil gaan bezoeken. Op een kaart vind je ze allemaal, met een korte index en uitleg van wat er per kasteel te zien is. Een boek waar grondig research aan te pas kwam en waar iets oudere ridderfanaten zullen van smullen!

Het boek inkijken?

Kasteel in zicht! (Auteur: Ida Schuurman – Illustrator: Irene Goede – Fontaine uitgevers -2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: