Helemaal aan de rand…

IMG_3889

Wonderlijke boeken horen op Wonderlandbyalice. En dus zeker die van Valeria Docampo.

Helemaal aan de rand van mij ben jij: de meest poëtische titel voor het meest dromerige boek van dit jaar. Een zachte, grote, blauwe beer hangt, ligt, zit en lummelt wat rond. Hij verdrijft de tijd met spelen met de natuur, met het verzinnen van mooie woorden, met wachten eigenlijk. Dromen dwarrelen, sneeuw pinkelt, zandkorrels glippen weg, de tijd gaat voorbij, woorden dagen uit. Hij wacht op de andere, kleine gele beer. Wat komt is nieuw en maakt hem bang, maar dat geeft niet. Dat gaat hij morgen dan wel weer verzinnen.

Nieuwe pareltjes van woorden rollen het boek uit: verjou-en-mijen, schapenwolkenwonderen, verveelpozen,  boekenschrijverijen… Ze zijn net zo’n dromerige verzinsels als de illustraties van Docampo: zweverig als blauw wolkjes, soms dreigend donkere schaduwen, of fijne witte regendruppels. Een helderblauwe beer is het middelpunt van elke illustratie, die telkens 2 pagina beslaat. De achtergrond is ondergeschikt, eerder sober en soms wat bedrukt en soms dreigend. Docampo speelt met sfeer. Net zoals de auteur nieuwe woorden verzint, verzint zij ook nieuwe beelden en situaties. Een krachtige samenwerking.

Het is een boek met veel betekenissen, die je niet hoeft uit te leggen aan je kind (of te gaan zoeken), maar die zorgen voor de extra laagjes in dit prachtig prentenboek. Het gaat over liefde, over natuurpracht, over wachten dat altijd te lang duurt, over de liefde voor woorden, over de kracht van fantasie… Wonderlijk wauw!

Meer reviews van Valeria Docampo? Assepoester

Helemaal tot aan de rand van mij ben jij (Auteur: Agès Lestrade – illustrator: Valeria Docampo – vertaler: Siska Goeminne – De Eenhoorn – 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: