Voor groot en klein. Opposites attract. Part 2

IMG_3808

Klein en groot, hoog en laag, dik en dun, hard en zacht, breed en smal, boos en blij, dag en nacht… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tegenstellingen zijn een favoriet onderwerp van kartonboekjes voor de allerkleinsten. Tegenstellingen leren je woorden, begrippen en verhoudingen kennen, ze hebben het over emoties, ruimtelijk inzicht, beweging, tijdsbesef. En soms zijn tegenstellingen gewoon heel erg grappig. En net daarom gaan deze reviews van Wonderlandbyalice over hen….

 

Een hondjesboek (vol tegenstellingen) (Auteur en illustrator: élo – Oogappel – 2017)

Een fun en fleurig kartonboekje vol flapjes en hondjes. Een gloednieuwe tegenstellingenboek vol keffertjes in allerlei bonte kleuren en vooral in allerlei gekke vormen. De flapjes zijn de ster in dit stevig boek, ze zorgen voor gekke hondenfiguren: soms lang, soms kort, soms dik of dun, recht of krom, voor of achter….

Grappige hondjes in felle kleuren en bizarre printjes kijken de kleuters aan en leren hen alles over ruimtelijk inzicht. Door het spel met de flappen veranderen verhoudingen en locaties.  En dat maakt het geheel speels en origineel.

 

Tegenstellingen (Auteur en illustrator: Pittau & Gervais – Gottmer – 2017)

In deze heruitgave van een klassieker, steelt een ander dier de show. Op elke dubbele pagina beelden twee olifanten telkens de tegengestelde begrippen uit. In stevige kaft, met wat dikker papier én een uitgestanste cover. Een sober boek met een crèmekleurige achtergrond die altijd een donkergrijze olifant en een enkel woord op de voorgrond zet. Slechts af en toe wordt er een accentkleur gebruikt. Het lijngebruik is grof en ook het inkleuren van de vormen is wat onaf. Toch zijn de illustraties heel sterk en zitten ze vol humor.

De tegengestelde begrippen zijn soms eenvoudig (boven&onder; lang&kort, jongen&meisje) soms behoorlijk complex (bult&kuil; heel&stuk; hebberig&bescheiden) en zelfs een beetje uit de context gehaald (haren&veren; afgesloten&geopend; in brand&geblust). Bij het samen lezen en bekijken heb je hier een behoorlijke uitdaging aan. Zelfs voor oudere kleuters ga je even hard moeten nadenken om bepaalde termen uit te leggen. Gelukkig kan je ook wel hartelijk lachen met de originele olifanten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: