Voor groot en klein. opposites attract!

IMG_3809

Klein en groot, hoog en laag, dik en dun, hard en zacht, breed en smal, boos en blij, dag en nacht… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tegenstellingen zijn een favoriet onderwerp van kartonboekjes voor de allerkleinsten. Tegenstellingen leren je woorden, begrippen en verhoudingen kennen, ze hebben het over emoties, ruimtelijk inzicht, beweging, tijdsbesef. En soms zijn tegenstellingen gewoon heel erg grappig. En net daarom gaan deze reviews van Wonderlandbyalice over hen….

Panda groot en klein (Auteur en illustrator: Studio Circus –    Leopold – 2017)

Dit kleine kartonboekje is een schattig ding. Lieve, zeemzoete dieren (ze komen zo van een postkaart of poster gestapt, die Studio Circus ook vaak maakt, trouwens) tonen peuters en kleuters een aantal verschillen: muis is klein en panda is groot, vleermuis is zwart en ijsbeer is wit…

Het gaat om heel eenvoudige, duidelijke (en vooral ruimtelijke) tegenstellingen, die voor de allerkleinsten heel eenvoudig, met één enkel dier op een kleurige achtergrond worden voorgesteld. De illustraties zijn iets te ‘sweet’ voor mij, een kinderboek mag best een uitdagend en scherper kantje hebben. Maar dit tegenstellingen boek doet precies wat het moet. Zachte kleuren, ronde vormen en de illusie van een geschetste illustratie: de ideale tekening voor een peuter. Speels, vertederend.

Knuffelkonijnen. Omhoog en omlaag (Auteur en illustrator: David Melling – Van Goor – 2016)

Van David Melling bespraken we hier eerder al ‘Hoera naar school’ met de knuffelbeer Dorus in de hoofdrol. Daar zagen we de knuffelkonijnen ook al aan het werk. In dit grappige kartonboekje stelen ze de show. Vol humor, beweging en ietwat chatisch tonen ze kleuters een aantal tegenstellingen. Eenvoudig en ruimtelijk als omhoog en omlaag of leeg en vol, maar ook wat complexere en emotionelere als knap en dom of lief en stout.

De illustraties van Melling zijn eerder voor kleuters dan peuters, met wat meer detail, veel beweging en vooral veel humor. Ze beelden de 2 begrippen telkens in een kleine scène uit. Knuffelkonijnen blijken heel onhandige, hilarische en vrolijke dieren te zijn. Een boek dat je iets bijleert terwijl je ook hardop aan het lachen gaat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: