Safaritijd! Olifantenpret!

IMG_2920.JPG

Safari weken op Wonderlandbyalice. Wilde dieren in de hoofdrol. Met vandaag: de olifant!

Olifanten stappen met hun giga poten deze blogpost in en ze nemen hem volledig over. Grijze knuffeldieren voor groot én klein…

Mammoet (over Theo, één van de beste jongens ooit) (Auteur: Stefan Boonen, illustrator: Melvin, De Eenhoorn, 2016)

 

Dit verhaal gaat over Theodore Bob Prinsel de Eerste, of gewoon Theo… Hij woont met zijn vader en moeder (en Nannie Beenhaar) in een giga-huis. Zijn papa wil dat hij filmster wordt (net als hij) of stervoetballer, maar Theo wil liever uitvinder of olifantenverzorger worden. Zijn luxeleventje zit vol moetjes (dansen, privéles, yoga, geen lawaai, geen spelletjes…) Maar Theo gaat liefst op avontuur (als Nannie haar middagdutje doet). Dan laat hij zijn fantasie de vrije loop, klimt en springt hij tot hij in de Oertijd terecht komt. En daar is ook een meisje met een speer, ze is een Ruigtaler (die zoenen blijkbaar graag). Samen trekken ze erop uit, op zoek naar de mammoet, maar ze moeten wel uitkijken voor de Kraggkaken (dat is een bende jongens, vast van de woeste en vieste stammen ooit). Het wordt een rollercoaster van spanning, humor en fantasie.

Een boek met illustraties, een prentenboek of een strip? Wie zal het zeggen, deze graphic novel is een boeiende mix van beide, waardoor dit verhaal zo vlot leest en zijn lezers helemaal inpakt. De samenwerking tussen Stefaan Boonen en Melvin is niet de eerste, ze vullen elkaar naadloos aan, net zoals in Hier waakt oma.  De cartoonachtige illustraties in rood en zwart beelden de imaginaire wereld van Theo machtig goed uit. Ze versterken de humor en originaliteit van dit verhaal enkel.

En toch zit er meer in dit verhaal, het is geen gewoon feelgood avontuur. Het heeft ook wat droevere, dromerige en donkere kantjes. Theo ontsnapt aan zijn realiteit, aan zijn ouders die nooit tijd voor hem hebben, aan het feit dat zijn zusje er zelden is (ze zit in een rolstoel, waarom, dat weten we niet, maar ze is wel zijn beste vriendin). Hij is een gewone jongen, gevangen in een wereld waar hij alles heeft, maar niet mag wat hij het liefste wil: kind zijn, ravotten, spelen en vrienden maken. Dit boek is een rollercoaster van emotie, euforie, humor, fantasie en weemoed.  En ik ben er ongelooflijk fan van!

 

Windje (Een avontuur van Olifant Jan) (Auteur: Laurie Cohen, illustrator: Nicholas Goudy, Querido, 2016)

 

Kinderen houden van boeken over vieze dingen. En zeker van boeken met een vreemd geurtje… Olifant Jan heeft het lastig, hij knijpt zijn billen dicht. Wat hij mag vooral geen windje laten! Dat windje zou vast het ganse oerwoud verwoesten, alle dieren als dominosteentjes omgooien, en zelfs de leeuwen hun haren doen verliezen. Maar van al dat billen dichtknijpen, gaat olifant Jan wiebelen en kriebelen, tot hij echt niet meer kan…. Oei, daar gaat de wereld… alles naar de vaantjes… of niet?

Enorm grappig voorleesverhaal op rijm (enorm gevat vertaald door meester-verteller Edward van de Vendel), omwille van het onderwerp, dat zeker, maar ook omwille van de enorme fantasie van olifant Jan. En omwille van de humor in de illustraties: helder van kleur, gestileerd van vorm en o zo grappig. Nooit gedacht dat een olifant zoveel emoties kon tonen. Van dit boek gaan vast alle kindjes houden, en zelfs alle grote mensen ook.

 

Een gedachte over “Safaritijd! Olifantenpret!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: