Boekensnack. Zoete Zijde

IMG_3062.JPG

Zijde is een buitenbeentje. Een tussendoortje zoals er weinig zijn.  Deze novelle van Alessandro Baricco leest als een sprookje. En van surrealistische sprookjes op papier weergeven in beelden, daar weet de Franse illustratrice Rébecca Dautremer alles van…

Hervé Joncour woont met zijn vrouw Hélène in een klein Frans dorpje waar hij zijderupsen koopt en verkoopt. Door een ziekte sterven de rupsen, en Joncour moet op zoek naar nieuwe zijderupsen, maar dan buiten Europa. Hij trekt naar de andere kant van de wereld, naar Japan, waar ze de mooiste zijde maken. Hij eindigt zijn reis bij de Japanse verkoper Hara Kei, maar raakt er in de ban van een prachtig meisje en haar bijzondere ogen. Het begin van een tragisch, mysterieus en onmogelijk liefdesverhaal.

Baricco schrijft heel rechtlijnig, sec en het verhaal leest bijna als een afstandelijk reisverslag. En toch schuilt er bij momenten zoveel poëzie en emotie in,  en zijn er aangrijpende, tedere scènes. De kracht en poëzie schuilt niet enkel in de gelaagdheid en schrijfstijl van dit boek, des te meer in de pakkende illustraties van Dautremer.

De Franse artieste wisselt ook dit keer pentekeningen af met paginagrote kunstwerken en kleinere vignetten. Landschappen, karikaturale portretten, erotische tekeningen, collages, grafisch sterke staaltjes en strips (avant-la-lettre). Dautremer vindt zichzelf steeds opnieuw uit, verlegt haar grenzen en haar tekenkunsten. Meesterlijk in het oproepen van sfeer en emotie, uniek in weergave van personages en dieren, gedurfd in haar duister en tegelijk heel warm gebruik van kleuren. Op de kaft van het boek, die je als een poster kan uitvouwen toont ze al een sterk staaltje van haar kunde. De schetsen lijken als bij wijze van oefening op papier gezet, maar tonen haar vakmanschap en talent in al hun eenvoud. Dit is een wauw-madam, die Dautremer. Af en toe doet ze me aan Dali denken, met haar absurde personages en situaties. Maar verbazen doet ze me steeds weer…. Een pracht van een boek in mooie afwerking, een om te koesteren.

Zijde (Auteur: Alessandro Baricco -Illustrator: Rébecca Dautremer – Davidsfonds/Infodok – 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: