Safaritijd! Leeuwen boven!

IMG_3042.JPG

Safari weken op Wonderlandbyalice. Wilde dieren in de hoofdrol. Met vandaag: de leeuw! De Nederlandse illustrator Mark Janssen illustreerde deze twee toffe titels over de koning der dieren… of is de leeuw slechts een aanleiding voor beide verhalen….

Ik wil een leeuw! (Auteur: Annemarie van der Eem – Illustrator: Mark Janssen – Lemniscaat – 2017)

Sjuul wordt op een dag wakker, het is stil en saai in huis. En opeens weet hij het: hij wil een huisdier. Liefst vandaag nog. En niet zomaar welk dier… Een leeuw, met wapperende manen, scherpe klauwen, om mee te stoeien. Maar mama is vastbesloten: dat is té gevaarlijk. Een wandelende tak lijkt haar veiliger. En dan kan het onderhandelen beginnen. Geen nijlpaard, wel een goudvis. Geen aap, maar een hamster. Of misschien… een hond, daar kunnen ze zich allebei wel in vinden.

Dit is een machtig mooi prentenboek. Het barst van kleur. Het flitst, wervelt en die vrolijke chaos maakt je gewoon heel happy. Illustrator Mark Janssen overtreft zichzelf met dit boek, hij heeft zijn eigen stijl precies opnieuw bedacht, maar is nog krachtiger in zijn kleurenkeuze, nog beweeglijker in het voorstuwen van de verhaallijn en nog sterker in de weergave van emoties en humor. Het kleurpallet waar hij voor gaat is warm, en zijn illustraties zijn niet netjes afgelijnd, ze spaten hier en daar echt van de pagina af. Zeker op de pagina’s waar Sjuul zijn fantasie de vrije loop laat en zich de wilde dieren inbeeldt die hij verkiest. In sterk contrast tot de brave, bruine pagina’s die de saaie, ‘gewone’ huisdieren voorstellen.

Dit is een boek waar je wauw bij zegt. Niets meer en minder. De tekst van Annemie van der Eem is duidelijk de tekst van een ervaren tekstschrijfster. Ook al is dit dan haar eerste boek voor jonge kinderen, ze heeft de magie van woorden in haar pen: knap verhaal, sterk in beschrijvingen, humor en emotie, met geen woord teveel.

Wie is de baas? (Auteur: Annemarie van der Eem – illustrator: Mark Janssen – Zwijsen – 2017)

 

Dit samenleesboek van uitgeverij Zwijsen is een boek dat je samen leest. De één leest de eenvoudige tekst voor, de ander leest de iets moeilijkere tekst. Zo kan je samen van lezen genieten, met iemand die al iets meer ervaring heeft in het lezen. De linkerpagina lees je voor, de rechter kan de beginnende lezer lezen.  Samen lezen én ook leren, want de boeken gaan altijd over een informatief onderwerp. Wie is de baas? gaat dieren, en meer in het bijzonder over wie hun baas is, want die wil iedereen wel zijn: de hond of poes, wolf, olifant of leeuw.

Dit is een fun, educatief boek. Het zit vol vaart, is een goede mix van foto’s en illustraties, van verhaal en weetjes. Het gaat om geluiden, tegenstellingen en zelfs  grapjes. Over elk dier kom je heel wat dingen te weten en tegelijk vechten de dieren met hun woorden om de titel van ‘koning der dieren’ in een veerleesverhaal.

De illustraties ondersteunen hier het educatieve, ze worden vaak voor een fotodecor geplaatst. De dieren zijn humoristisch, vol emotie  en beweging; en de illustrator ook trouwens 😉 Fijn (voor)leesboek!

Een gedachte over “Safaritijd! Leeuwen boven!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: