En route: Hop op de voorleestrein…

IMG_2877.JPG

We trekken “en route” op Wonderlandbyalice. Tijd voor voertuigen en verkeer in deze mini-reeks reviews. Dit keer gaan we met de trein!

Marianne Busser en Ron Schröder zijn notoire prentenboekenmakers. Ze werken graag met rijm in toegankelijke, populaire thema’s. Dit keer sprongen ze op de voorleestrein met dit versjesboek, speciaal voor de Nationale Voorleesdagen in Nederland.

Als je op de voorleestrein stapt, stap je telkens in een andere coupé waar een personage de lezer een gedicht voorleest. Zo heeft de conducteur het over de ‘Koekjesbeer’, vertelt de schilder over ‘Oliebol, de circusclown’ en eindigt de koningin over een koninklijk geheimpje: ‘De stempel’. De raamvertelling is ietwat geforceerd, maar hé, toch een leuk kader voor de kinderrijmpjes en versjes. De vormgeving van het boek maakt ook het kadeverhaal duidelijk: links de coupé met voorlezer, rechts het gedichtje met een rood vlaggetje met commentaar van de conducteur die je meeneemt naar de volgende pagina.

De voorlezers (en hun beroepen) zijn ietwat cliché, de rijmpjes zoet en grappig. Maar de illustraties stralen van vrolijkheid, kleur, beweging en interactie. En dat is de kracht van dit boek. Mede dankzij de uitnodigende illustraties van Eefje Kuijl spreekt de cover je meteen aan. Er zit vaart, afwisseling in dit boek. En dat is samen met de humor van de onderwerpen iets wat jonge kinderen zeker kan overtuigen.

De voorleestrein (Auteurs:  Marianne Busser en Ron Schröder – illustrator: Eefje Kuijl – Moon – 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: