Jeugdboekenweek 2017:MVX

IMG_3170.JPG

Van 1 tot 31 maart 2017 is het weer Jeugdboekenweek. “MVX, je bent wie je bent” is het thema dit jaar. Mijn tips vind je hieronder.

MVX begint bij jongens en meisjes. Maar het wil hen niet lijnrecht tegenover elkaar zetten. Het wil hen doen bewegen. Kriskras en door elkaar. Dan danst straks iedereen van lichtblauw naar fuchsia naar appelblauwzeegroen, huppelen we in glitterjurken en op legerbottines, slepen we taart naar een boomhut met bloemengordijntjes voor het raam. Wie danst mee?

Meer info vind je hier: http://www.jeugdboekenweek.be

16177650_949820668486291_3593540472461631002_o.jpg

Voor 3 tot 6 jaar

Honden doen niet aan ballet (Auteur: Anna Kamp – Illustrator: Sara Ogilvie – Lemniscaat – 2010)

Honden doen niet aan ballet is nogal onconventioneel balletboek. Geen meisje in de hoofdrol, wel een hond, Roef. Hij is geen typische hond die houdt van typische hondendingen. Hij wil maar één ding: dansen als een prima ballerina. En als dat niet mag, dan moet het maar stiekem! Hij is jaloers op de tutu en balletschoenen van zijn baasje en wil zo graag meedansen met haar. Maar papa zegt nee.

Roef achtervolgt Ellie naar haar balletles. Maar de balletjuf zegt nee. Roef is ontroostbaar. Voor haar verjaardag krijgt Ellie kaartjes voor Nationaal Ballet. En Roef volgt haar opnieuw. Op het podium valt de prima ballerina, een ramp? Nee, voor Roef begint het pas. Hij danst zoals nog nooit een hond heeft gedanst: plié, jeté, pirouette, arabesque… Bravo! Een daverend applaus volgt en papa… die is verbaasd. Want honden doen wel aan ballet!

Een tof debuut voor de Franse Anna Kemp. Een humoristisch en ongewoon verhaal waar kinderen, vooral meisjes zullen van smullen. De humor zit hem vooral bij Roef en zijn “onhondse” gedragingen. Het spectaculaire happy end zorgt dat het boek met een knal eindigt. De illustraties van de Britse Sara Ogilvie zijn heel fris. Vooral het coverbeeld is knap, en refereert echt naar een balletperformance. Ze schetst, je ziet de lijnen van haar tekeningen heel duidelijk. Haar kleurgebruik is eigentijds, blauw, oranje en veel roze en toch niet te tuttig. Voor ballerina’s die graag eens goed lachen.

Voor 6 tot 9 jaar

Mama wil op reis (Auteur: Hilde Vandermeeren – Illustrator: Marjolein Pottie – De Eenhoorn – 2008)

Mama wil op reis is een leuk verhaal voor beginnende lezers (en voor ondernemende mama’s). Anna is boos. Mama won een reisje voor haar alleen en vertrekt binnen twee dagen, en laat Anna en papa thuis. Dik tegen de zin van Anna, want zonder mama gaat alles vast fout. Fluffie de poes zal niet op tijd eten krijgen, papa kiest altijd de verkeerde kleren voor Anna uit. De laatste dag voor de reis wordt een oefendag. Een knoeidag waarin Anna kan bewijzen dat alles echt fout gaat zonder mama: slecht geknoopte vlechten, samen koken, een ritje op een tweelingfiets. Maar eigenlijk wordt de oefendag best leuk. En de dagen samen met papa vast ook…

Een uitdagend verhaal voor eerste lezers met de nodige humor, herkenbare emoties en situaties.  De illustraties zijn een prachtige aanvulling op het verhaal, niet te lief, beetje stripachtig zelfs en vooral vol emotie.  Knappe motieven, uitgebalanceerde kleurenkeuze  en grote variatie in bladzetting. Leuk detail: je ziet Anna in het boek 3 keer tegen dezelfde achtergrond: een keer heel boos en knorrig, een keer ondeugend met mama en papa meekijkend over haar schouders en een keer uitbundig lachend en spelend. Een mooie evolutie die het verhaal meteen ook samenvat in beeld. Over leren loslaten, kleine kinderangsten en onhandige, maar o zo lieve papa’s.

Voor 9 tot 12 jaar

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart (Auteur en illustrator: Barbara Tammes – Querido – 2015)

Dit boek is het dagboek van de veertienjarige Pippa Leeuwenhart. Sinds de scheiding van haar ouders, heeft ze 2 totaal verschillende levens, en een nieuwe naam trouwens ook. De weekends spendeert ze bij haar strenge vader, zijn vriendin Tessa en haar hafbroertje Hugo in een poepsjiek appartement in de stad. Tijdens de week woont ze op het platteland in de boederij van verstrooide mama, omgeven door haar lievelingsdieren: paarden. De clash tussen de twee werelden maakt Pippa op zijn minst gezegd wat gek, en dat schrijft ze van zich af in haar dagboek. Gelukkig is haar zus Poppy er ook altijd, en voor haar zou Pippa door het vuur gaan.

Dit typische meisjesboek, met korte hoofstukken leest als een trein. De vele illustraties, kribbels, lijstjes, droedels en portretjes breken de tekst en zijn een fleurige, pastelkleurige afwisseling in de tekst. Het verhaal werd in de ik-persoon geschreven, wat ervoor zorgt dat de inleveing van de lezer een stuk hoger ligt. Pippa is net je eigen vriendin. Je leest haar dagboek alsof het het jouwe is. Ze vertelt over vriendschap, haar eerste kus, scrubs, familie en dagdagelijkse beslommeringen.

Fun feel good boek, vol humor, vaart en in een enorm fijne schrijfstijl. En wat er nog leuker is, er is ook nog een tweede Pippa boek: Mijn leven is een prachtige puinhoop.

Een gedachte over “Jeugdboekenweek 2017:MVX

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: