Van je abc en je 123…

img_3036

Leren tellen en spellen doe je in de klas. Maar daar niet alleen: cijfers en letters zorgen ook in prentenboeken voor heel grappige, verrassende beeldverhalen.

ABC (Auteur en illustrator: Xavier Deneux – Oogappel – 2017)

 

Dit dikke ABC boek van de Franse Xavier Deneux is top om te bekijken. Het heeft harde kartonnen pagina’s en is perfect voor de allerkleinste handjes. Deneux doorbreekt de klassieke A is van Aap, B is van Beer… en hij trekt het open naar een heleboel andere talen. Want dit ABC boek leert je maar liefst woordjes in 3 talen: Engels, Frans en Nederlands.Niet altijd eenvoudig om de vertaling simpel te houden, vrees ik. De A van alligator is eenvoudig, die is voor de 3 talen dezelfde. Maar met de B van Bird of de C van Cloud is meteen duidelijk dat Engels de hoofdtaal van dit boek is. En dat is voor de jonge doelgroep wel een gemiste kans, want hoe leg je een kleuter uit dat een K iets te maken heeft met een vlieger…

Ik hou van de cover, van de eenvoud en speelsheid ervan. In de A komt een alligator piepen en het wolkje uit de C (cloud) huilt echte druppels. Super. Zelfs op de rug van het boek was er ruimte voor de uitsnijdingen in reliëf. Wat meteen de toon zet voor het grafisch kunstwerkje binnenin dit boek.

Zoals in de meeste van zijn kleuterboeken werkt Deneux met illustraties die naadloos aansluiten met de kapvormen in de diepte. Zo is de J van Jungle op de tegengestelde pagina ook de staart van een pikzwarte jaguar. En de P van Panda is toevallig ook de vorm van de ogen van de panda. Het brengt een zekere gelaagdheid en dynamiek in het boek, wat op het eerste zicht enkel een ‘leer letters en woorden’ boek is. Heldere kleuren, eenvoudige vormen en toch enorm veelzeggend. Deneux ten voeten uit.

 

Tellen met kleine Kat (Auteur en illustrator: Viviane Schwarz – Lemniscaat – 2017)

Met het ABC kom je een heel eind, maar met 123 raak je nog veel verder. En dat weet het hoofdpersonage uit dit boek maar al te goed. Kleine Kat heeft het tellen tot 4 goed onder de knie, maar alles wat daarboven gaat is flink ingewikkeld. En dat mag je letterlijk nemen, want Kleine Kat telt bolletjes wol!

De cartoonachtige illustraties van Viviane Schwarz kunnen zo uit een krant komen. Met enkele zwarte lijnen zet ze een expressieve, enthousiaste en zelfingenomen kat neer. Enkel de rode bolletjes garen zorgen voor kleur op de witte achtergrond. Maar die twee elementen zijn ruim voldoende om een grappig en geanimeerd verhaal over cijfers, tellen en hoeveelheden neer te zetten. De zuinige woorden tekst staan trouwens in een vette drukletter, maar gek genoeg zeggen die schreeuwerige woorden in combinatie met de illustraties heel wat. Het is meer dan tellen, het gaat om het onhandige, stoere, maar ook heel lieve karakter van het hoofdpersonage. Humor boven in dit gezellige kattenboek!

Het boek is beschikbaar vanaf 1 maart 2017.

2 gedachten over “Van je abc en je 123…

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: