Katjes om zonder handschoenen aan te pakken

IMG_2563.JPG

Huisdieren spelen vaak een rol in boeken voor de allerkleinsten. Twee tips voor kleine poezenlovers.

Mira en de bloemen (Auteur en illustrator: Annemie Berebrouckx – Oogappel – 2016)

 

Annemie Berebrouckx, de ‘mama’ van kleuterheld Jules, introduceert een reeks kartonboekjes met twee nieuwe personages: het hondje Bono en het katje Mira. Mira is een kleine poes met een rood jurkje en ze houdt ervan om buiten te spelen. Vlinders en bijtjes dansen van bloem naar bloem en Mira wil die bloemenpracht maar al te graag naar binnen meenemen. Maar daar zijn er geen dieren meer… tot Mira de vaas met bloemen weer buiten brengt (waar ze eigenlijk thuishoren)!

Mira is meer kleuter dan dier, maar dat vinden peuters en kleuters helemaal niet erg. Ze is een ondernemend, vrolijk karaktertje dat houdt van leven, natuur en dieren en vol goede ideetjes zit. De emoties spatten van de pagina’s af en je leest het verloop van het verhaal zo van de illustraties af. Sobere witte achtergrond en een paar vage lijnen zorgen telkens voor een decor terwijl de kleurige Mira en de bloemen op de voorgrond komen. Toffe kartonboekjes met onderwerpen uit de directe omgeving van de allerkleinsten. En het neusje van Mira is heel zacht, en met een voelboekje als dit scoor je nog meer bij de kleintjes.

 

Hoeveel babypoesjes? (Auteur en illustrator: Guido Van Genechten – Clavis – 2016)

 

Iedereen kent Guido Van Genechten van zijn Rikki-reeks rond het toffe konijntje en zijn familie. Maar daarnaast publiceert hij ook losstaande titels zoals deze. Dit keer een tel- en geboorteboek op rijm. Maar niet enkel over poesjes zoals de titel laat vermoeden, wel over een heel scala aan huisdieren.

6 dubbele pagina’s tonen telkens een zwangere dierenmoeder. Op de volgende spread zien we de kersverse mama met haar kleintjes. Dan leer je je peuter de geluiden die de dieren maken, en kan je gaan tellen. We zien een varken, muis, schaap, vis, kip en poes. Dieren dichtbij huis dus. Vlot lezende tekst op rijm, maar die is enkel ondersteunend voor de heel fijne illustraties. Schattige dieren, warme kleuren met dikke contourlijnen, met oog voor een typische setting zonder al te veel detail. Vooral heel vrolijk, herkenbaar, to-the-point en eenvoudig van lijnen. De dieren kijken de lezers rechtstreeks aan met grote ogen, wat de inleving enkel groter maakt. Een fijn dierenboek voor de allerkleinsten!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: