Miss Popular: Alice Stilton

IMG_1872.JPG

Klassiekers duiken overal op. Zelfs in wel bijzonder populaire kinderreeksen! De immens populaire uitgever-muis Geronimo Stilton zette zijn knaagtanden in een heel aantal klassiekers als Robin Hood, Schatteneiland, Onder moeders vleugels, Heidi, Jungle Book, Robinson Crusoë, Moby Dick of de Tovenaar van Oz. En daar kan Alice in Wonderland natuurlijk niet in ontbreken…

Geronimo Stilton is al jaren een fenomeen in kinderboekenland. Een muis, hoofdpersonage in een ontelbare reeks boeken, opgevoerd als held op boekenbeurzen, een internationaal succes, een ongelooflijke favoriet van vele kinderen en auteur van zijn eigen boeken. Met roots in Italië. De boeken met hem n in de hoofdrol, kennen een heel aantal subreeksen (Oerknagers, Reis door de tijd, Fantasia, Thea Sisters….). Het zijn allemaal stuk-voor-stuk no-nonsens verhalen, waar het leesplezier en ontspanning van de jonge lezers ongetwijfeld bovenaan staan. Altijd in een opvallende vormgeving, met knallende lettertypes en vele kleurrijke illustraties. Plattegronden, geluiden, personages worden heel concreet en uitdrukkelijk in de boeken voorgesteld. Het zijn perfecte boeken om moeilijkere lezers aan het lezen te krijgen en te houden.

Zelf heb ik mijn twijfels of deze populaire format de juiste is om klassieke verhalen te slijten aan kinderen, en Alice als muis, dat is ook even wennen. Het verhaal werd heel simplistisch gebracht en dat maakt het geheel voor mij wat houterig en geforceerd. Maar hé… als kinderen hierdoor aan het lezen gaan…. De magie en verbeeldingskracht die van het oorspronkelijke verhaal van Lewis Carroll uitgaan, spreken kinderen zeker aan, zelfs in een wat afgezwakte vorm. En is de bewerking niet van de populaire Walt Disney, waarom niet van boekenmuis Geronimo Stilton?

 

Alice in Wonderland (Tekst en illustraties Geronimo Stilton – Bakermat – 2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: