Flamingo

img_2227

November is Bijzondere Beestige Boeken Maand op Wonderlandbyalice. En Flamingo! is het lieflijkste roze beestenboek dat ik recent zag. En wat een krachtig, poëtisch verhaal. Eentje waar je moed uit haalt en die je hart vult met hoop.

Flamingo was een held, een kampioen in méér dan alleen snelvliegen zelfs. Tot hij uit de lucht viel en  zijn poot onherroepelijk verloor. Nooit had een vogel meer tegenslag.

Voorzichtig gluurt Flamingo door zijn veren. De poot is weg, nooit meer gezien.

En toch… Flamingo kan nog lachen, hij kan nog spelen met zijn vrienden, hij heeft nog hoop. En dat gaat met vallen en opstaan…

We doen het stapje voor stapje. Voetje voor voetje.

Duizendpoot is er, vlak bij hem. Hij wacht en geeft Flamingo goede raad. Tot hij weer vliegen kan.

Om te dromen heb je heus geen poten nodig. 

De prachtige tekst van Kim Crabeels (bekend van haar Magnus-reeks) vertedert, geeft kracht, ontroert, spreekt moed in. Niet opgeven, je komt er wel, ook al is het soms moeilijk. Haar verhaal vertelt ook het verhaal van ex-triatleet Marc Herremans. Ook hij kreeg te kampen met een serieuze tegenslag in zijn leven, maar hij staat er nog. Via zijn organisatie “To walk again” wil hij het moeilijke thema ook voor kinderen bespreekbaar maken, zeker ook voor kinderen die zelf in een rolstoel zitten. Een beperking is maar een beperking… soms een hindernis, maar nooit een struikelblok. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat dan ook naar “To walk again”.

De illustraties van de Nederlandse Marije Tolman stralen, en geven net zo veel zin en vrolijkheid aan het leven als de tekst van het boek. Flamingo spat in zijn fluoroze verenpracht van de pagina’s af. Je kan niet naast hem kijken. Unieke, verstilde beelden in haar eigen, gestileerde hand. Soms heel rustig, met enkel op de pagina. Of net heel beweeglijk – wapperende vleugels, een vliegende vaart door de lucht, het geroezemoes en de drukte van de andere vogels. Emoties spreken door de beelden heen.

Mijn najaarstip!

Flamingo! (Auteur: Kim Crabeels – Illustrator: Marije Tolman – Lannoo – 2016)

Een gedachte over “Flamingo

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: