Keverjongen

IMG_2272.JPG

November is  Bijzondere Beestige Boeken Maand op Wonderlandbyalice. Keverjongen is bijzonder YA boek dat niet in ons Novemberlijstje mag ontbreken. Het debuut van de Britse M.G. Leonard is het eerste deel van een trilogie dat maar liefst in 25 landen werd verkocht.

Als de vader van de eerder verlegen Darkus, op een dag zomaar verdwijnt uit een afgesloten museumzaal vol geprepareerde kevers, begint het avontuur voor de derienjarige jongen. Darkus gaat bij zijn zonderlinge oom Max wonen, maakt voor het eerst vrienden (Bertolt en Virginia)  en begint met hen een zoektocht naar zijn vader. Hij krijgt uit onverwachte hoek hulp, van een supergrote kever, Baxter. Ze worden gedwarsboomd door de boosaardige Lucretia Cutter (in mijn verbeelding een weede Cruela de Ville) en de buren, die toevallig ook domme boeven zijn, Humphrey en Pickering. Zullen ze Darkus’ vader levend terugvinden?

Bijzonder aan dit boek is de aandacht voor insecten, de kriebelige beestjes die iedereen liever kwijt is, maar die kinderen toch enorm fascineren en in dit boek een grote rol toebedeeld krijgen. Ze krijgen prachtig vorm in de illustraties van talent Julia Sarda uit Barcelona (ik was meteen fan van haar bewerking van Alice!), ze kriebelen langs de zijkanten van het boek (dit keer geen gouden snee, maar een vol kevers) én je kan met hen praten!

Leonard opent een spannende, magische wereld waarin je wordt meezogen. Haar vertelstijl is heel filmisch en meeslepend, leest enorm vlot en kent een ongekende humor (de verwijzing op de flaptekst naar Roald Dahl is niet helemaal onterecht!). Fijn is de woordenlijst over insecten achterin het boek, want de betekenis van cephalon, entomoloog, taxonomie… is niet meteen dagelijkse leerstof voor een tiener (of een volwassene).

Keverjongen (Auteur: M.G.Leonard – Querido – 2016)

 

 

tumblr_inline_o7tw5rskx01t512kn_500
Leonard is heel actief op social media trouwens 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: