Voorleesweek 2016

img_2522

Van 19 temcapture 27november is het Voorleesweek in Vlaanderen. Dit initiatief van Iedereen Leest wil iedereen aansporen om voor te lezen. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. Registreer je op de voorleesteller, op vandaag zijn er al meer dan 59.000 voorlezers geregistreerd. Want voorlezen is van iedereen, voor iedereen. Van 0 tot 99. Voor meer tips!

Wonderlandbyalice koos 2 voorleestips. Een voor de allerkleinsten, en een voor al wat meer ervaren lezers.

Ik groot, jij klein (Auteur en illustrator: Lilli L’Arronge – Leopold – 206)

Een goed voorleesboek hoeft niet altijd veel tekst te hebben. Dit kleine prentenboek telt niet zo veel woorden, maar wel hele krachtige tegenstellingen. Wat doen kleine en grote wezel de ganse tijd? Een ijsje eten, naar de winkel gaan, samen eten, wandelen, spelen, slapen gaan. Niets bijzonders maar ze zijn altijd samen. Altijd samen, en altijd verschillend. En ze kunnen niet zonder elkaar.

Lieve, herkenbare scènes die de band tussen ouder en kind mooi voorstellen. Met humor, vol warmte en genegenheid. De illustraties zijn niet te zoet, net pittig genoeg van kleur en vol actie en beweging. Het is een  voorleesboek waar je samen in kan kijken en zoeken naar verschillen en gelijkenissen. Waar je stukjes uit jullie eigen leven kan in herkennen en samen kan eindigen met een grote voorleesknuffel.

 

Laat je niet hangen, Samuel! (Auteur: Do Van Ranst – Ilustrator: Maarten Aelbrechts – Davidsfonds/Infodok – 2016)

Tof, eigentijds verhaal over vriendschap, echtscheiding, turnen, verliefdheid en afscheid nemen, van de populaire jeugdauteur Do Van Ranst. Dit is het tweede boek in de Samuel-reeks waarin de twaalfjarige Samuel vertelt over zijn dagelijkse beslommeringen. Sinds kort woont zijn grote broer Jesse opnieuw bij zijn vader want hij heeft het niet voor mama’s nieuwe vriend Hussein. Mama zelf heeft wilde plannen om een koffiehuis te openen. En daarvoor wil ze onderhoudsgeld van papa, maar die heeft het geld dan weer nodig om een B&B te openen.

Voor Samuel en zijn vrienden is er een nieuwe gymwedstrijd. Maar het vlot niet echt op de trainingen en het lijkt wel alsof iedereen ruzie heeft met elkaar. En als klap op de vuurpijl hoort Samuel dat zijn liefje Mei Ying weg gaat…  Het is niet makkelijk maar Samuel bekijkt alles op zijn eigen humoristische manier.

 

Heel beeldend geschreven, met oog voor detail en een groot hart voor de personages. Vol humor en heel afwisselend van vertelstijl, de tekst wordt regelmatig onderbroken door dagboekstukjes, mini-profielen van de personages, illustraties… Een coole reeks voor toffe kids, die je ook heel vlot kan voorlezen voor iets oudere kids die toch graag verwend worden met een voorleesmoment voor het slapengaan.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: