O Starry Night…

IMG_2035.JPG

Halloween komt eraan… en daarom zet Wonderlandbyalice deze “nachtelijke” boeken voor je op een rijtje…

Circusnacht (Auteur en illustrator: Mattias De Leeuw – Lannoo – 2016)

 

Deze Circusnacht is een heel magische nacht. Een pracht van een prentenboek van Mattias De Leeuw, die illustreerde eerder o.a. De steltenloper, in een mooi groot formaat met een knappe poster erbij. Een boek zonder woorden, waar de beelden alles zeggen.

Op een donkere nacht opent een meisje haar slaapkamerraam en een pikzwarte kat klimt de kamer in. Samen doen ze circusspelletjes. De kat verdwijnt weer en het meisje valt in slaap. Maar als ze wakker wordt, mist ze niet alleen de kat, maar ook het warme gevoel van gezelligheid dat ze eerder had. Maar daar is de circusposter aan de muur, en de clown die daarop afgebeeld staat, komt tot leven. Hij neemt het meisje mee naar de magie van een écht circus: beweeglijke acrobaten, sierlijke paarden, elegante koorddansers, knallende vuurspuwers en dollende clowns zijn de perfecte afleiding én inleiding tot een diepe, prachtige slaap. Of was het maar een droom…

De stijl van Mattias De Leeuw is heel apart en authentiek. Vol zwierige lijnen en beweging, met heel gestileerde personages, die op paginagrote illustraties alle aandacht krijgen die ze verdienen. De beelden hebben een heel eigen dynamiek en brengen je als lezer het verhaal door. Zijn kleurenkeuze is heel beperkt, heldere tinten blauw, wat stralende gele accenten en het warme circusrood. Nooit heb je bij het lezen van dit boek het gevoel dat je woorden mist. De beelden nemen je mee van bladzijde tot bladzijde, op hun beweeglijk elan. De poster die je bij dit boek krijgt, geeft ook de lezer de kans op magische droomnachten en circusavonturen. Verhalen én dromen komen ook in jouw kamer tot leven!

Halloweense worstjespudding (Auteur: Marc De Bel – llustrator: Mark Janssens – Van Halewyck – 2016)

Marc De Bel schreef een “pitboek”, voor meisjes (en ook jongens hoor) met pit, die niet terugschrikken voor spannende avonturen. Met zijn alombekende, vlotte en humoristische pen. Dit Halloweenverhaal staat voor spanning, grappige en herkenbare personages én een verhaal dat leest als een trein.

De beste vrienden Emma, Rani en Zef zitten samen op een chique kostschool waar elk jaar een Halloweenfeest wordt gehouden. Op die avond voeren de kinderen een musical op en maken ze griezelige hapjes klaar voor de VIP gasten. En als klapstuk van de avond is er ook de veiling van waardevolle voorwerpen om de bouw van de nieuwe sporthal te financieren. Topstuk dit jaar is een rode diamant. Wanneer een onweer op de avond van het feest zorgt dat de elektriciteit even uitvalt, wordt het donker in de zaal. Als het licht terug brandt, is de diamant spoorloos. Wie heeft hem gestolen? De vrienden staan voor een raadsel, net als de wereldberoemde speurder Bill Clifford. En dan zorgen de vrienden voor de ontknoping van het mysterie…

Je vliegt door dit verhaal heen, omwille van de chronologische opbouw (het verhaal duurt slechts 2 dagen), de actie, de korte hoofdstukken, de vertelstijl en de toegankelijke, vrolijke illustraties van de Nederlandse illustrator Mark Janssen die het verhaal ondersteunen. Onderhoudende “who-dunnit”, voor kinderen vanaf 9 jaar. Over een sterke vriendschap en hoe je pestkoppen te slim af kunt zijn.

 

De nacht (Auteur en illustrator: Hector Dexet – De Eenhoorn – 2016)

 

 

Opnieuw een nachtelijk boek , en in een uitzonderlijk formaat. Je kan het boek uitklappen, waardoor er een steeds groter en hoger wordend tafereel vol nachtdieren zichtbaar wordt. Het boek neemt je mee naar een donkere, helblauwe nacht, en licht een heel aantal dieren op (uil, vos, kikker,egel, slang, vleermuis….) in een glow-in-the-dark geel. De dieren lichten meteen ook heel letterlijk op in het donker. Het geheel is een feestelijke avond, vol fonkelende sterren en vuurvliegjes, dansende vlinderen en vleermuizen en dartelende dieren . Het licht van de maan speelt in het water, en alle dieren zijn uitzonderlijk bedrijvig, ze verzamelen eten, gaan op jacht, vliegen, springen en snuffelen dat het een lieve lust is. De wereld leeft en sprankelt terwijl jij slaapt.

Het boek is een aanwijsboek én soort dierenwoordenboek, waarbij je kleuter de woorden een voor een kan gaan zoeken en aanwijzen.Bijzonder origineel en opvallend uitklapboek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: