Like father, like son…

IMG_1876.JPG

Er zijn geen belangrijkere personen in je leven dan je ouders. Lijk je op je hen? En kan je wel zonder hen? Deze twee titels zetten mama’s en papa’s even in de spotlights.

De vader van Kikker (Tekst Rindert Kromhout – Illustraties Max Velthuijs – Leopold – 2016)

 

Wie kent Kikker niet? De populaire groene kikker en zijn vrienden Beer, Varken, Muis en Konijn  zijn de favorieten van vele kleuters. Ze bevolken talrijke boeken en zelfs een tekenfilmreeks. Maar wie is de vader van Kikker?

Hij is geen orgelman, fietsenmaker of koning. Nee, de vader van Kikker is een tekenaar. Al sinds hij heel klein was, tekende hij.  Hij zocht lang naar de juiste tekeningen, tot hij kikker vond; hem vrienden gaf en hem liet verschijnen in droevige, grappige én spannende verhalen. De tekenaar werd ook schrijver van echte boeken. De kikkerboeken werden voorgelezen door de orgelman, die het niet langer koud had na een dag buiten muziek maken, én door de fietsenmaker die niet meer moe was van het voortdurend fietsen repareren en zelfs door de koning die niet langer beu was om koning te zijn. Iedereen werd blij van de kikkerverhalen, en ook de vader was tevreden. En de naam van die vader is Max Velthuijs…

Op verrassende manier worden oude Velthuijs verhalen opgevoerd in dit metaverhaal over Kikker. Met enkele prenten en zelfs quotes  wordt een nieuw verhaal gemaakt. Wat als rode draad door alle kikkerverhalen (en ook dit ene verhaal) is de warmte, gezelligheid en verbondenheid waarvoor Velthuijs staat. Hij schrijft over de sterke vriendschap in moeilijke en minder moeilijke tijden. Velthuijs is als een echte vader voor Kikker en samen veroverden ze met de eenvoud en kracht van de verhalen én illustraties al vele (kinder)harten.

 

Zo zijn ouders (Tekst Peter Bently – Illustraties Sara Ogilvie – Lemniscaat – 2016)

In dit grappige boek kom je alles te weten over ouders. Het is net een handleiding. Het lijkt alsof ouders de ganse dag zeggen wat je wel of niet mag doen. Maar ze kunnen net zo goed dingen maken (rails, knieën, knuffels). Je kan op hen bouwen (ja, zelfs zandkastelen), springen. Ze kunnen sjouwen als een ezel en rijden als een paard. Ze zwaaien, draaien en je kan er in klimmen. Ze helpen je, knuffelen je plat, lezen je voor en helpen je zelfs aan de kieteldood!

Humor troef, in de korte, vinnige tekst, maar des te meer in de prenten van Ogilvie. Herkenbare, huiselijke taferelen worden grappig neergepend in beweeglijke, rommelige en drukke illustraties die barsten van de heldere kleuren. Met vuile, speelse kids en soms strenge, maar eigenlijk superlieve papa’s en mama’s in de kijker. Dit boek zorgt er spontaan voor dat je aan het spelen, dollen en knuffelen gaat na het voorlezen.  Toppertje, wat mij betreft.

 

 

Een gedachte over “Like father, like son…

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: