Werelddierendag

img_1979

Er is geen betere dag dan Werelddierendag om dit boek in de kijker te zetten op Wonderlandbyalice. Geen mooiere vriendschap dan die van Leo en de bruine beer.

Vandaag is geen goede dag voor Leo. Het wordt helemaal geen prachtdag! Zus en buurmeisje Clara hebben geen oog voor hem, het regent want de hemel is kwaad op hem en zelfs de rivier en bomen hebben het op hem gemunt. En dan staat er een enorme bruine beer voor Leo. Maar die blijkt geen nieuwe vijand te zijn, nee, de beer volgt Leo. Ze spelen en hebben plezier, ook al zien de mensen in Leo’s omgeving enkel gevaar… De beer verdwijnt even snel als hij gekomen is, en Leo, die is niet langer boos… Nee, hij is de held van de dag, en dolblij met de prachtdag en de prachtvriend die hij erbij heeft.

Een iets moeilijker prentenboek, waar een kind precies wordt voorgesteld zoals het soms is. Op zichzelf gericht, boos als het zich uitgesloten voelt; knorrig en “druilerig” om te weinig aandacht. Als Leo een bijzondere vriend vindt, die hem zomaar volgt, graag heeft, aandacht en bescherming biedt, klaart de hemel (ook letterlijk) terug op. Tijd voor blijdschap, zon, zorgeloos plezier. Een bijzondere vriendschap, tegen de raad van grote mensen in.

Een ietwat poëtisch voorstelling over een unieke vriendschap tussen een mens en een dier. Poëtisch, zeker ook omwille van de beelden van Ingrid Godon. In zachte pasteltinten, sprekend in de beweging en emotie die in elke plaat zit, en in krullerige lijnen (want niets of niemand is nu eenmaal rechtlijnig). Godon is enorm sterk in het oproepen van sfeer en zet de gevoelens van de personages ongelooflijk eenvoudig weer. Leo als een kleurig eiland  in een kletsnatte en hemeltergende regenbui, een boze, bange Leo in een gigantisch bos, een Leo die heel erg open staat voor de beer en die al snel een intieme band met hem heeft, de beschermende houding van de bruine beer, de chaos en angst van grote mensen en de ontwapenende, positieve kijk van Leo op zijn nieuwe vriend, alles zit in de illustraties van dit boek vervat, zonder dat het letterlijk verwoord moet worden. Knap!

 

Ik en de beer (Auteur Carl Norac – Illustraties Ingrid Godon – Querido – 2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: