Baby, let’s grow a baby…

IMG_1871.JPG

Voor veel peuters en kleuters is het krijgen van een broer of zus vaak een ingrijpende gebeurtenis in hun tot dan vaak rustige leventje. En daar kan je hen als ouder zeker op voorbereiden. Waarom niet aan de hand van deze twee prentenboeken…

Een kleintje erbij (Tekst en illustraties Lauren Child – Davidsfonds/Infodok – 2016)

 

De bekende Britse schrijfster en illustratrice Lauren Child laat je kennis maken met Elmer Groen. Een enig kind, dat verwend was met een eigen kamer en alles wat daarbij hoorde. Niemand om de tv of de jelly beans mee te delen en op handen gedragen door zijn ouders. Tot de dag dat alles veranderde. Er kwam een kleintje bij. En plots was Elmer niet de schattigste en grappigste. Als de baby brulde werd er op tv van zender veranderd. En het kleintje ging op zijn speelgoed zitten en likte tot overmaat van ramp aan dE oranje jelly beans. Het volgde Elmer overal, hij werd er horendol van. Zelfs zijn kamer moest hij delen met het kleintje. En toen kwam de nacht waarop alles veranderde. Elmer had een bijzonder nare droom, en het kleintje stapte dapper uit zijn bed, joeg de vieze dingen weg en troostte Elmer. En sinds die nacht begonnen Elmer en Otto ook samen spelen en te delen.

Een bijzonder herkenbaar verhaal over een eigenwijze kleuter die echt niets wil delen. Geen aandacht, snoep of speelgoed. Tot er een keerpunt komt, en hij zijn broertje ook echt in zijn hart sluit. En dat gebeurt in dit boek heel duidelijk als de naam van het ‘kleintje’ plots vernoemd wordt. Het kleintje is geen noodzakelijk kwaad meer, maar een broertje met een eigen naam waar hij kan mee spelen en waar hij kan van houden. Het verhaal leest vlot voor, maar is geen literaire hoogvlieger of heeft geen vloeiend ritme. Het zijn vooral de illustraties van Child die het geheel aantrekkelijk maken.

Child (bekend van Charlie en & Lola boeken en tv-reeks) werkt met collage, motieven en prints. In haar knip- en plakwerk stopt ze heel verschillende perspectieven in haar werk en schrikt ze er niet voor terug bijvoorbeeld om enkel de benen van een personage af te beelden. Haar illustraties zitten vol actie en beweging en ze slaagt erin om haar personages heel guitig, speels en vol humor af te beelden. Kleurige motiefjes en goed uitgekiende composities maken dit een tof en kleurig kijkboek.

 

Wat een ei! (Tekst Sally Grindley – Illustraties Pascal Lemaitre – De Eenhoorn – 2016)

 

En soms zijn kleintjes geen mensenbaby’s, maar dierenbaby’s. Wat die vertederen ook.

Moeder Eend vindt een ei vol vlekken in een donkere grot en besluit zich erover te ontfermen. Na een tijdje komt er een grappig, klein diertje piepen, een eend is het zeker niet, dat staat vast. Mama Eend blijft voor hem zorgen, ook al vinden andere dieren het maar een raar wezen. Het kleintje eet en eet, en wordt al snel groter dan mama Eend. tijd voor zwem- en vliegles, maar dat blijkt geen groot succes te zijn. Rennen, daarentegen, lukt heel goed, en weg is het diertje, de wijde wereld in. Tot hij op een dag terugkomt, met een vriendinnetje dat heel goed op hem lijkt en ze samen voor een nieuw ei vol vlekken gaan zorgen.

Een beetje wonderlijk, onrealistisch verhaal over een eend en een dino. Wat kinderen niet zal storen (maar mij als volwassen lezer ergens wel). Zachte pasteltinten en lieflijke cartoonachtige illustraties passen wonderwel bij dit lieve, zoeterige verhaal. Over de sterkte van moederliefde zelfs voor een adoptiekind, of -dino, in dit geval. Het gaat over op je eigen benen leren staan en je kind leren loslaten, maar dat zijn onderwerpen die grote mensen enkel snappen. Voor kleuters is dit gewoon een grappig verhaal over een ‘omgewisseld’ ei en over een leuke dino. En ook niets meer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: