Who let the dogs out?

IMG_1667

Honden baas vandaag op Wonderlandbyalice! In deze 3 toppers voor peuters en kleuters.

Olivier & Vlekje (Auteur Claire Freedman – Illustrator: Kate Hindley – Querido – 2016)

 

Olivier is pas van het platteland naar de stad verhuisd en dat voelt vreemd. Hij mist zijn vrienden. Tot hij op een regenachtige dag een kletsnat hondje vindt op straat. Ook helemaal alleen, net als hijzelf.  Olivier gaat op stap met Vlek doorheen de stad. En voor het eerst voelt hij zich weer happy. Maar met het vallen van de avond wordt Vlek verdrietig. Olivier weet wat hij moet doen en hij maakt ‘Gevonden’-posters, maar dat levert niets op. Tot de dag dat ze een verdrietig meisje in de speeltuin tegenkomen. Robijn en Vlek vinden elkaar terug, en Olivier raakt geen vriend kwijt. Hij heeft er weer eentje bij gekregen!

Lief verhaal over vriendschap en de liefde voor een huisdier. Een vlotte, bijzonder “verhalende” vertaling biedt een duidelijk kader bij het voorlezen van dit boek. Het is wel een beetje voorspelbaar en zoet, maar ik ben fan van de illustraties van Kate Hindley (die we kenen van De Grote Gevaarlijke Grompel). Ze houdt van kleur, van detail en zet toffe personages vol herkenbare emoties neer (van de soort waarmee je als kind meteen vriend zou willen worden). En af en toe hebben we nu eenmaal eens nood aan een happy ending en een bijzondere vriendschap! Dit verhaal straalt een positieve, warme vibe uit.

Ik ben geen boek. Ik ben een hond (Auteur en illustrator: Milja Praagman – De Eenhoorn – 2016)

 

De allerkleinsten maken kennis met het verschil tussen realiteit en fictie, tussen wat echt is en wat slechts een verhaal is. En dat kan in dit stevige kartonboek met afgeronde hoeken en stevige flappen. Ik ben geen boek. Ik ben een hond. Ik ben geen verzinsel op papier maar wil met je spelen. De hond in het boek nodigt de kinderen uit om hem te aaien, om met hem te spelen en te rennen (en te dutten). Net als in het echt. Met een staartje dat zwiept, een vriendelijke lik en een goedbedoelde blaf. Leuke kennismaking met het trouwste huisdier.

De illustraties van Milja Praagman zijn heel eenvoudig en to the point gehouden. Op een geelgroene achtergrond kijkt de bruine hond je steeds rechtstreeks aan. Je ziet hem in heel natuurlijke houdingen en hij komt levensecht over. Voor tweejarige dierenvrienden.

Blader door het boek

 

Takkie (Auteur: Annie M.G. Schmidt – Illustrator: Fiep Westendorp – Querido – 2015)

 

Wie houdt er niet van Takkie? Hij is schattig, ondeugend en trouw. Jip en Janneke zijn gek op hem. Zelfs als hij stout is, van huis wegloopt of ruzie maakt met Siepie de kat, is hij onweerstaanbaar. Uitgeverij Querido verzamelde de leukste verhalen en illustraties in dit kleine geschenkboek.

Het begint met het eerste Annie M.G Schmidt verhaal waarin Takkie opduikt – Jip en Janneke vinden hem langs de straat. En dan volgen een reeks herkenbare avonturen waarin Jip en Janneke spelen, kattenkwaad uithalen, verdrietig zijn om de verdwijning van Takkie, hem verzorgen als hij ziek is en Takkie zelf in de clinch gaat met een grote hond en met Siepie. Bekende voorleesklassiekers maar nu met het grappige hondje als ster in zijn eigen boek.

Dit zijn verhalen waar hele jonge kinderen al van smullen, perfect om voor te lezen. Eenvoudig van opbouw, met schatten van personages, en zalige humor. Af en toe doen de woorden wat verouderd aan, maar de inhoud van de verhalen blijft aanspreken, verrassen en vertederen. De kleurige illustraties van Fiep Westendorp laten weinig aan de verbeelding over en zitten vol detail, maar tonen de personages precies zoals ze zijn: met een goede dosis lef, heel onschuldig soms, maar vooral lekker stout.

 

2 gedachten over “Who let the dogs out?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: